10 interessante fakta om tulipaner

1. Verdensomspændende efterspørgsel

Holland er epicentret for produktion af tulipanløg. Dette lille land eksporterer næsten 2,5 milliarder tulipanløg hvert år. Hollandske avlere har den perfekte jord til løgproduktion, og det er det, der gør det muligt at nå disse mængder. Og det er en god ting, for mennesker over hele verden glæder sig til at nyde disse farverige forårsbebudere.

202714_(1) aangepast.png 203262_aangepast.png

2. Sorter

De 2,5 milliarder tulipanløg, som Holland eksporterer, består af 8.000 sorter. De 23 hovedsorter udgør 40 % af tulipanløgsproduktionen og sælges i havecentre eller bruges til blomsterproduktion. Ud af disse er den gule “Strong Gold” langt den mest populære tulipanvariant. “Leen van der Mark”, en rød og hvid tulipan, ligger på andenpladsen.

203337_aangepast.jpg

3. Tulipanmani

I begyndelsen af det syttende århundrede udbrød et fænomen ved navn “tulipanmani”. På meget kort tid kunne tulipanløg blive yderst værdifulde genstande. De blev solgt på papir for enorme summer, mens løget ofte stadig var i jorden. Under denne

“tulipandille” kunne et enkelt tulipanløg være lige så meget værd som en hel ejendom på kanalbredden i Amsterdam.

4. Farverigdom

Tulipaner fås i næsten alle regnbuens farver: gul, grøn, rød, orange, lilla, pink og endda varianter med mere end én farve. De eneste farver, der mangler, er blå og ægte sort. Selv om nogle sorter nærmer sig sort, er de faktisk en dyb aubergine. “Queen of Night” kommer nærmest, men selv denne tulipan er ikke virkeligt sort.

207206_aangepast.jpg

5. Grupper

Vidste du, at tulipaner kategoriseres i femten forskellige grupper? Dette gør dem nemmere at finde blandt det enorme udvalg af tulipaner. Deres blomstringsperiode og blomsterform afgør, hvordan de grupperes: Der er enkeltblomstrende, dobbeltblomstrende, frynsede og liljeblomstrende tulipaner, botaniske eller “vilde” tulipaner og papegøjetulipaner samt tidligt blomstrende og sent blomstrende tulipaner.

207239_aangepast.jpg 213649_aangepast.jpg

6. Forårets glæder

Tulipaner er lig med forår. Efter de kolde, mørke vintermåneder er det disse blomster, der bringer længe ventet glæde til vores gader og haver. Deres funklende farver og åbne blomsterknopper er nok til at få os til at smile. De begynder at blomstre i marts. Ordet “tulipaner” leder altid tankerne hen på foråret!

7. Dyrkning

På trods af de mange varianter af tulipaner, der allerede eksisterer, udvikles der hele tiden nye. Dyrkningen indebærer krydsning af tulipaner med fremragende egenskaber, hvorved der skabes nye sorter. Det er ikke umuligt, at der stadig kan opdages en ny farve eller form – måske endda den eftertragtede sorte tulipan. Men det vil tage 20 år, før en ny sort dukker op i havecentrene.

8. Glæde i månedsvis

Hvis du vælger dine sorter med omhu, kan du nyde tulipaner i din have fra begyndelsen af marts til udgangen af maj. For at opnå dette skal du plante tulipaner, der har forskellige blomstringsperioder. Du kan også plante dem i lag – det kaldes lasagnemetoden. Når tulipanerne er færdige med at blomstre i slutningen af maj, vil flerårige og etårige bedplanter begynde at give farve.

9. Som en botanisk illustration

Vidste du, at visse tulipaner kan vokse frem og blomstre – og endda stige i antal – år efter år? Det er de botaniske eller “vilde” tulipaner, som nogle gange kaldes for “dværgtulipaner”, da de er mindre og lavere end andre tulipaner. De fleste botaniske tulipaner er de tidligste af alle tulipaner til at blomstre. De mest velkendte botaniske tulipaner er Tulipa sylvestris, T. tarda og T. turkestanica.

216933_aangepast.jpg

10. Krukker

Hvis du har en altan eller en terrasse, kan du også få glæde af tulipaner. Disse blomsterløg er trods alt perfekte til plantning i krukker. Det er dog vigtigt at bruge krukker, der er mindst seks gange så høje som selve blomsterløget. På denne måde vil der være et jordlag både over og under tulipanløgene, der er tre gange så højt som løgene. Sørg også for, at krukken har et hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk.

221621_aangepast.jpg 221646_aangepast.jpg