Prydløg er årets blomsterløg 2023

Prydløg er blevet kåret til årets blomsterløg i 2023. Og det er ikke uden grund! Denne storslåede og imponerende blomst passer godt sammen med andre løg og stauder i haven. Desuden er prydløg biernes og sommerfuglenes trofaste ven. De er ikke blot smukke, men også gode for biodiversiteten.

Fra små til store

Der hersker ingen tvivl: Prydløg er kommet for at blive. Allium aflatunense med sine store, runde, lilla blomster på lange stilke eller den store Allium giganteum er et smukt blikfang i haven. Der findes mange andre typer prydløg i forskellige farver og størrelser ud over de velkendte varianter. De fås i forskellige lilla og pink nuancer, men der er også hvide og endda gule. Alt efter sorten bliver prydløg et sted mellem 15 cm og over 150 cm høje. Hvis du er ude efter en lidt lavere variant til din altan eller terrasse, kan du vælge Allium karataviense, Allium cristophii eller Allium schubertii, som alle har en begrænset højde. Blomsterstørrelsen på de forskellige prydløgssorter varierer også lige fra 3 cm til 30 cm, så der er virkelig noget for enhver smag.

Kombinationer

Kombiner prydløg med stauder og andre forårsløg for at opnå de bedste resultater. Det er en god måde at skjule bladene på – de er nemlig ikke prydløgenes bedste træk. Høje sorter ser flotte ud, når de tårner over resten af beplantningen. De kugleformede blomster er den perfekte kontrast til stauder. Prydløg blomstrer lidt senere om foråret (fra april til juli), så de er oplagte brobyggere i tidsrummet mellem forårsblomsterne og sommerbedet.

Plantning

Plant prydløg fra oktober til december på et solrigt sted i veldrænet jord. Nogle varianter tolererer også delvis skygge. Da prydløg ikke kan lide at få våde rødder, er det bedst at blande noget groft sand i jorden, før de plantes. Plant løgene dobbelt så dybt, som de er høje, og ca. 10-15 cm (løg mindre end 8 cm) til 50 cm (løg større end 8 cm) fra hinanden. Efter blomstringen kan løgene efterlades i jorden, men vær opmærksom på, at blomsterne bliver lidt mindre hvert år. Prydløgenes visnede blomster er stadig dekorative om efteråret og vinteren.

Nektarrige blomster giver biodiversitet

Prydløg er sprængfyldt af nektar! Insekter, sommerfugle og bier elsker nektar, så prydløg fremmer biodiversiteten. Vidste du, at blomsten på prydløg faktisk består af mange små blomster? Insekter elsker den nektar, de finder i disse små blomster. Når de spiser af den, bestøver de også andre planter, som igen kan formere sig. Med andre ord: Blomster, bier, sommerfugle og andre insekter i haven er meget vigtige for naturen!