Asiatisk lilje: Årets sommerløg 2024

Asiatisk lilje (Lilium asiatica) er blevet kronet som årets sommerløg. Førhen blev denne eksotiske skønhed mest brugt i buketter, men efterhånden dukker den hyppigt op i haver. De store, trompetformede blomster i mange forskellige farver gør dem til det perfekte blikfang.

Sande kunstværker

Af alle liljer er de asiatiske nogle af de første, der blomstrer om sommeren. De er utroligt stærke og nemme at dyrke. Nogle bliver blot 30 cm høje, mens andre kan nå op på halvanden meter. Udvalget af farver er enormt: fra cremet hvid og mørklilla til sart lyserød og stærk orange. De fås også flerfarvede eller spraglede – sande kunstværker! De fleste asiatiske liljer har ikke nogen duft. Der dukker dog hele tiden nye sorter op – nogle endda uden pollen eller med dobbelte blomster!

Koldt om fødderne

Asiatiske liljer vokser i Asien og Europa og er meget hårdføre. De kan tåle frost helt ned til -25 °C. Plant løgene om efteråret eller foråret, når der ikke er frost, på et sted, som får mindst seks timers solskin om dagen. Jorden skal være godt drænet. Løgene skal plantes med spidsen opad, dobbelt så dybt som de er høje (ca. 15 cm dybt). Fyld hullet med jord, og bank jorden forsigtigt ned. Liljer kan lide at holde fødderne afkølede, så dæk dem med et 5-10 centimeter tykt jorddækningslag af fx bark, blade eller halm, eller sæt løgene mellem andre planter. Vand krukken efter plantning.

Tips

  • Plant lavendel eller morgenfruer ved siden af dine liljer. Skadelige insekter kan ikke lide lugten af lavendel, og morgenfruer tiltrækker nyttige insekter.
  • Plant asiatiske liljer i krukker eller beholdere, der lader overskydende vand løbe ud. Især dværgsorterne er ideelle til plantning i krukker.
  • Prøv at klippe en blomsterstilk af for at sætte den i en vase, eller giv den i gave. En blomst fra din egen have. Hvad kan være bedre?

 Lilium Tiny Invader Lilium Tiny Todd Lilium Orange Art