Blomsterløg til bier og humlebier

Åbne blomster

Blomsterløg lader dig opleve foråret meget tidligt takket være summende og flagrende insekter. Men hvilke blomsterløg er de mest velegnede? Nogle løg producerer mere føde til bierne end andre. Og pollen fra visse blomster er nemmere for insekterne at få fat i. Forsøg altid at vælge pollenbomber med åbne blomster. Det er også en god idé at sprede blomstringstiderne, så bierne kan mæske sig i månedsvis. Følgende blomsterløg er kendt for at producere masser af nektar og pollen:

 1. Perlehyacint (Muscari)
 1. Hvid anemone (Anemone nemerosa)
 2. Almindelig klokkeskilla (Hyacinthoides non-scripta)
 3. Botanisk tulipan (Tulipa)
 4. Bulgarsk prydløg (Netaroscordum siculum)
 5. Kostfuglemælk (Ornithogalum umbellatum)
 6. Krokus (Crocus), botanisk og storblomstret
 7. Balkananemone (Anemone blanda)
 8. Prydløg (Allium giganteum, moly og sphaerocephalon)
 9. Vintergæk (Galanthus)
 10. Snepryd (Chionodoxa luciliae og sardensis)
 11. Skilla (Scilla bifolia og siberica)
 12. Erantis (Eranthis)
 13. Sommerhvidblomme (Leucojum aestivum)

Det rigtige sted

Når du har valgt dine blomsterløg, og de er klar til at blive plantet, skal du vælge et sted i haven med humusrig jord, der ligger i halvskygge. Botaniske tulipaner er undtagelsen – de elsker masser af solskin. Solen fremmer produktionen af pollen og nektar. Desuden udsender blomster en stærkere duft i solen, så bier og humlebier lettere kan finde dem. Områder omkring træer eller andre steder, hvor der ligger blade om vinteren, er perfekte, da fugten fremmer produktionen af nye frø.

Nektar

Fra tidligt forår til sent efterår lever bier og humlebier af nektar. Nektar er en sød, sirupagtig væske, der har et højt sukkerindhold. Du kan se den i hjertet af blomsten eller på ydersiden. Den ligner vand, men er klistret at røre ved. Sukkerindholdet i nektar giver insekterne den energi, de skal bruge for at flyve rundt. Ud over sukker indeholder nektar protein og vitaminer. Honningbier indsamler også nektar, men de bruger den til honningfremstilling. Honning er en vigtig fødekilde for bikolonien.

Pollen

Honningbier, vilde bier og humlebier indsamler ud over nektar også pollen fra blomster, som de fodrer deres larver med. Pollen dannes i blomstens hanlige kimceller. Det ligner fint pudder. Forskellige blomster producerer pollen i forskellige farver fra gul til rød, men somme tider også lilla, hvid og brun. Uanset farven indeholder alt pollen protein, fedt og vitaminer. Når bierne indsamler pollen, bestøver de samtidig blomsterne.

Interessante fakta:

 • Hvis humlebier ikke kan få fat i nektaren, har de et nyttigt våben i baghånden! De bruger deres kropsvægt til at åbne blomsten.
 • Nogle humlebier, fx jordhumlebien, laver et hul i siden af blomsten for at få fat i nektaren.
 • Bier og humlebier har en forkærlighed for hvide, gule og blå blomster.
 • Mange blomster har pletter og striber. Disse fungerer som vejvisere til nektaren for vores små venner – nærmest som et skilt med påskriften “Nektar denne vej!”.
 • Bier og humlebier har særlige pollenkurve på bagbenene til at transportere pollen.
 • Mængden af nektar, som en plante producerer, varierer i løbet af dagen. Dette påvirkes af fugt og sollys.

44986_aangepast.png 247919_aangepast.png

204998_aangepast.png

223433_aangepast.png