Blomsterløg, får dig til at blomstre

Stærke rødder

Det kan virke lidt underligt at plante blomsterløg om efteråret. Det er jo slutningen på havesæsonen. Men hvis du vil have mest muligt ud af foråret, skal du tage dig tid til at finde det helt rigtige sted til dem nu. Månederne mellem plantning og blomstring giver løgene tid nok til at udvikle deres rødder. Jo tidligere rødderne dannes, jo stærkere bliver de. Så hvad venter du på? Og det er også sjovt!

Gode minder

Det er ikke kun selve blomsterne, der bringer så meget glæde – hele processen lige fra plantning til blomstring er så tilfredsstillende. Så hvorfor ikke nyde den sammen med din bedre halvdel, dine børn eller – og her tænker vi på mindfulness – helt for dig selv? Du vil finde ud af, at det giver nogle gode minder at udvælge, købe og plante blomsterløg. Begejstringen bliver kun større, når du ser de første, grønne blade dukke frem af jorden. Derefter varer det ikke længe, før du oplever al glæden ved en have, der eksploderer i farver.

Den sorte tulipan

Det mest populære blomsterløg af dem alle må være tulipanen. Vidste du, at tulipansorter kan opdeles i 15 grupper? Det gøres afhængigt af deres facon, oprindelse og blomstringsperiode. Den mest berømte tulipan, Nattens dronning, tilhører gruppen “enkelt sen”. Dens berømmelse skyldes, at man i århundreder har forsøgt at finde frem til en ægte sort tulipan. Det er endnu ikke lykkedes, men Nattens dronning er så dyblilla, at den kommer meget tæt på.

Typer af blomsterløg

Vidste du, at blomsterløg er de første planter, der giver kulør i haven om foråret? De tidligste af disse er vintergækker, krokus og påskeliljer. Ud over den velkendte tulipan er der mange andre skønne forårsbebudere, der kan pynte i haven. I flæng kan nævnes påskeliljer, hyacinter, krokus, perlehyacinter og iris. Nogle af de mindre kendte som prydløg, snepryd, vårefeion, vibeæg og porcelænshyacint kan også forskønne din have.

Tips:

  • Markér det sted, hvor du har sat blomsterløgene, så du ved nøjagtigt, hvor de kommer op. Er det ikke fantastisk at iagttage naturens små mirakler i din egen have?
  • Blomsterløg skal plantes tre gange så dybt som de er høje. Det sikrer, at der er tilstrækkelig med jord oven på blomsterløget, så det kan vokse ordentligt.
  • Blomsterløg kræver kulde for at kunne vokse, som de skal. Men vidste du, at blomsterløg kan beskytte sig selv mod frost? Det gør de ved at omdanne stivelse til sukker. Heldigt nok indeholder blomsterløg meget store mængder stivelse.
  • Forårsblomstrende løg kan plantes fra september til udgangen af december. Sørg blot for at plante dem, inden jorden bliver frossen.
  • Undgå at plante dem på steder, hvor der samler sig regnvand, f.eks. ved foden af en bakke eller neden for et nedløbsrør. Blomsterløg, der står i vand i lang tid, har nemlig større risiko for at drukne pga. iltmangel.

244145_aangepast.jpg 244178_aangepast.jpg

226410.jpg