Blomsterløg i krukker

For alle og enhver

Alle kan plante blomsterløg i krukker og beholdere og få glæde af de fantastisk flotte farver, når blomsterne springer ud. De er perfekte over alt – i haven eller på altanen eller terrassen – uanset hvor meget eller lidt plads du har. Selv en vindueskarm, en balkon eller et dørtrin er nok.

222758_aangepast.jpg 222704_aangepast.jpg

Flyt dem rundt

Hvis du har masser af udendørsplads, så sørg for at udnytte det! Fordelen ved krukker og beholdere er, at de kan flyttes rundt. Krukker fyldt med smukke blomster kan placeres forrest, og de, der endnu ikke blomstrer, kan stå bagved, lidt ude af syne.

222693_aangepast.jpg 222765_aangepast.jpg

Minihave

Skab en indbydende minihave på altanen eller terrassen ved at sætte blomsterløg i krukker på et bord. Dette kan opnås ved at bruge mange små krukker fyldt med små sorter af blomsterløg som vintergækker, (Galanthus), krokusser (Crocus), perlehyacint (Muscari) og dværgiris (Iris reticulata). Sikke en farveeksplosion, du får i det tidlige forår!

222756_aangepast.jpg

Plantning

Hvad er den bedste metode til plantning af blomsterløg i krukker og beholdere?
Det er vigtigt, at krukken er dyb nok. Der skal være plads til et lag pottemuld, der er mindst tre gange så dybt som højden på blomsterløget, både under og over løgene. På den måde har de plads nok til at vokse.Sørg også for, at krukken har et hul i bunden, så overskydende vand kan løbe ud.

  • Skab god dræning ved at lægge et lag gamle potteskår, hydroponiske lerkugler eller grus i bunden af krukken.
  • Fordel et lag pottemuld over potteskårene, lerkuglerne eller gruset.
  • Plant blomsterløgene i pottemulden. For at opnå et farverigt resultat skal du bruge flere blomsterløg, end du ville gøre i et bed. De kan plantes tættere sammen end i haven – ikke længere fra hinanden end løgenes diameter.
  • Læg et lag pottemuld oven på blomsterløgene, og tryk jorden fast ned.
  • Det sidste trin er at vande rigeligt, så blomsterløgene bliver ordentligt rodfæstede. Overskydende vand løber ud gennem hullerne i bunden af krukken.
  • Gentag trin 5 i januar og februar. Når blomsterløgene får en ordentlig sjat vand på det tidspunkt, undgår du, at de tørrer ud.

Varianter

Alle blomsterløg kan plantes i krukker og beholdere. De seks mest almindeligt anvendte er tulipaner (Tulipa), påskeliljer (Narcissus), hyacinter (Hyacinthus), perlehyacinter (Muscari), krokusser (Crocus) og dværgiris (Iris reticulata). Men andre blomsterløg som snepryd (Chionodoxa), vårefeion (Ipheion) og stribet skilla (Pushkinia) fungerer også fint.

222733_aangepast.jpg

Blomsterløg i krukker, der kan tåle skygge

Hvad nu, hvis du ikke har en solrig have? Det er heller ikke noget problem. Du skal bare vælge blomsterløg, der trives i skyggen. Det kunne f.eks. være hvide anemoner (Anemone nemerosa), vibeæg (Fritillaria meleagris), russisk skilla (Scilla), visse påskeliljesorter (Narcissus), erantis(Eranthis) og vintergækker (Galanthus).

Lad dine blomsterløg i potte stå om vinteren

Blomsterløg har brug for vinterkulden for at kunne udfolde sig i al deres pragt i det tidlige forår. Derfor skal du lade krukkerne stå udenfor om vinteren. Frost er sjældent et problem, fordi blomsterløg kan beskytte sig selv mod kulden. Det gør de ved at omdanne deres stivelse til sukker. Jo højere sukkerindholdet i blomsterløgene er, des lavere temperaturer tåler de.