Blomsterløg: Plant dem om efteråret

Vintersøvn

Foråret synes stadig langt væk. Alligevel er efteråret det rigtige tidspunkt at plante blomsterløg på. Hvorfor skal det gøres så lang tid i forvejen? Når blomsterløg sættes om efteråret, får de nok tid til at udvikle stærke rødder. Jo tidligere rødderne produceres, des bedre kan løgene tåle frost. Så snart temperaturen begynder at stige igen, vågner blomsterløgene af deres vintersøvn. Og det er på det tidspunkt, de begynder at vokse og skubber knopperne op gennem jorden.

226426_aangepast.png 226465_aangepast.png

Frost

Kan blomsterløg, der er plantet i jorden, virkelig tåle frost? Heldigvis beskadiges de sjældent af frost. Det skyldes, at blomsterløg kan beskytte sig selv. Det gør de ved at omdanne stivelse til sukker. Jo højere sukkerindholdet i blomsterløgene er, des lavere er deres frysepunkt. Heldigt nok indeholder blomsterløg meget store mængder stivelse. Dette giver dem ekstra beskyttelse mod kulde. Alligevel kan blomsterløg tørre ud, hvis de udsættes for frost i for lang tid. Dette kan ske, hvis de ikke har været i stand til at absorbere fugt.

226484_aangepast.png 226458_aangepast.png

Plantningsvejledning

Forårsblomstrende løg kan plantes fra september til udgangen af december. Sørg dog for at plante dem, inden jorden fryser til. Undgå at plante dem på steder, hvor der samler sig regnvand, f.eks. ved foden af en bakke eller neden for et nedløbsrør. Blomsterløg, der står i vand i lang tid, har nemlig større risiko for at drukne pga. iltmangel.Følg disse seks trin, når du sætter blomsterløg.

  • Først skal du løsne jorden med en spade det sted, hvor du vil plante blomsterløgene. Det gør jorden lettere at arbejde med.
  • Hvis blomsterløgene ikke skal sættes i et eksisterende bed, kan det være en god ide at blande lidt organisk materiale, f.eks. kompost, i jorden.
  • Grav et hul med en planteske eller en løgplanter, og sæt blomsterløgene i hullet med den spidse ende opad.
  • Sørg for, at løgene plantes i en dybde, der er tre gange selve løgets højde. (Et påskeliljeløg på 5 cm skal således plantes 15 cm dybt).
  • Fyld hullet med den jord, du fjernede tidligere, og tryk jorden forsigtigt fast.
  • Vand umiddelbart efter plantningen, hvis jorden ikke allerede er fugtig. Det sikrer, at blomsterløgene straks begynder at danne rødder.

226491_aangepast.png