En blomsterhave på altanen eller terrassen

Ingen have? Bare rolig!

Når du sætter blomsterløg i krukker, kan du nyde prægtige blomster i det tidlige forår – også selvom du ikke har en have. De kan sagtens være på en altan eller terrasse, uanset hvor stor (eller lille) den er. Selv en vindueskarm, en balkon eller et dørtrin gør fyldest. Når du sætter blomsterløg om efteråret, kan du godt regne med en farvestrålende balkon eller terrasse til foråret.

Plantning

Blomsterløg trives i krukker, men hvordan skal du plante dem? Det er vigtigt, at krukkerne er dybe nok og har et hul i bunden, så overskydende vand kan sive ud. Desuden skal krukken være mindst tre gange så høj som blomsterløget.

  1. Skab god dræning ved at lægge et lag gamle potteskår, hydroponiske lerkugler eller grus i bunden af krukken.
  2. Fordel et lag pottemuld over potteskårene, lerkuglerne eller gruset.
  3. Plant blomsterløgene i pottemulden. Du opnår et mere farverigt resultat, hvis du bruger flere blomsterløg, end du normalt ville gøre. De kan plantes tættere sammen end i haven – ikke længere fra hinanden end løgenes diameter.
  4. Læg et lag pottemuld oven på blomsterløgene, og tryk jorden godt sammen.
  5. Det sidste trin er at hælde vand på.
  6. Når løgene begynder at vokse i foråret, må de ikke tørre ud. Der skal nemlig være tilstrækkeligt med fugt til at stimulere vækst og blomstring.
  7. Sørg for at beskytte krukkerne mod frost ved at pakke dem ind i halm eller bobleplast. I virkelig kolde perioder kan du også sætte dem ind i et skur eller op mod en husmur og dække dem med et tæppe.

Vind

Alle typer forårsblomstrende løg trives i krukker. Hvis krukken står et sted, hvor det blæser meget, er det bedst at plante kortere varianter som f.eks. krokus, russisk skilla (Scilla), snepryd (Chionodoxa), perlehyacint (Muscari) eller minipåskeliljer (Narcissus). De bliver ikke særlig høje, så der er ikke så stor risiko for, at de bliver blæst omkuld eller knækker i vinden.

Farver

Hvis du vil have en kraftig farveeffekt, kan du plante massevis af samme slags blomsterløg. Tulipaner (Tulipa), hyacinter (Hyacinthus) og påskeliljer (Narcissus) er perfekte, hvis du er ude efter masser af kulør, f.eks. gul, rød, orange, pink, lilla og hvid. De fås i både klare farver og bløde pasteller, og nogle er endda tofarvede! Vælg dem, du bedst kan lide – du vil blive overrasket over, hvor oplivende blomsterne er.

“Lasagneplantning”

Hvis du gerne vil have blomster i endnu længere tid, hvorfor så ikke prøve “lasagneplantning”? Det handler om at plante blomsterløgene lag på lag – ligesom når du laver lasagne. De løgtyper, der blomstrer tidligst, dukker først op. Derpå følger de typer, der blomstrer lidt senere. Denne forskudte blomstring betyder, at du kan nyde synet af blomster lige fra januar og somme tider helt hen i maj måned.

Altanhave med krukker med påskeliljer, tulipaner, fritillarer, hvide druer med loungebænk på altanen. Inspiration til altan med blomsterløg plantet i efteråret.

Gule påskeliljer på altanen i trendy krukke, plant løgene om efteråret, og nyd altanen til foråret. Slap af på din balkon med smukke hængende krukker med blå druer (muscari).