En tropisk atmosfære med Canna: årets sommerløg

En smuk baggrund

Bladene på en Canna er i sig selv spektakulære. De er sammenrullede til at starte med og folder sig ud til brede blade i grønne eller chokoladebrune farver. De grønne blade leder tankerne hen på bananblade. Canna-blade er ofte brogede. Med deres eksotiske udseende danner de en smuk baggrund for havens andre planter og blomster.

Mange sorter

De første blomster på denne tropiske overraskelse dukker frem i juli. Til og med oktober tårner de sig op over bladene og kan være røde, orange, gule, hvide eller lyserøde. Nogle blomster er endda flerfarvede, f.eks. plettede eller med farvede kanter. Canna-planter fås både høje og lave og i en dværgsort. 

Sådan plantes blomsterløg

Canna har knoldede jordstængler, som er underjordiske stilke, hvor planten opbevarer oplagsnæring. De skal plantes i april eller maj, når jorden er blevet varmet lidt op efter vinteren. Canna føler sig hjemme i både kantbede og store potter. Vælg et læsted med sol eller let skygge – Jo mere sol, desto rigere blomstring. Grav et lavt plantehul på ca. 10 cm. Placer jordstænglen med “øjnene” (vækstpunkter) opad, og dæk derefter med jord og vand.

Pleje

Planten vokser efter egen indskydelse. Den endelige højde varierer fra 50 cm til mere end 2 meter. Canna har sjældent brug for støtte. Den tager dog glædeligt imod næring i form af økologisk gødning. Hvis du nipper de visne blomster af, fortsætter Canna med at producere nye blomsterknopper. Grene, der ikke fjernes, udvikler elegante frøkapsler. Grene som disse kan skæres af og sættes i en vase.

Overvintring

Canna stammer fra Sydamerika. Udenfor går den gerne i dvale i mildt vintervejr. Om efteråret skal du folde de blade ned, der begynder at dø, og tilføje et lag halm om nødvendigt. Ved overvintring oppe af jorden skal du grave jordstænglerne fri og opbevare dem på et køligt, frostfrit sted. I det følgende forår kan du ganske enkelt genplante dem og starte cyklussen igen.

Interessante fakta

  • Navnet Canna kommer fra det græske ord Kanna, som betyder “siv”. Canna kaldes også for “indisk lilje”, selvom det faktisk ikke er en lilje.
  • Canna har sin egen familie, Cannaceae.
  • I Thailand er der tradition for at give en Canna-blomst i gave på fars og mors dag.
  • I nogle lande bruges Canna-frø til at lave rosenkranse.

23232_aangepast.jpg  223771_aangepast.jpg

41329_aangepast.jpg

88346_aangepast.jpg