En urban have? Gør den spændende med blomsterløg

En løsning

Et lille område med masser af fliser og kun lidt sollys – det er ofte, hvad ejere af urbane haver har at gøre med. Man kunne fristes til at tro, at planter simpelthen ikke kan overleve sådan et sted. Men vidste du, at løgblomster som påskeliljer, tulipaner og hyacinter kan bringe skønhed til selv små haver midt i byen? Disse forårsblomstrende løg har ikke brug for meget plads, og der findes også en del typer, som trives i skyggen. Fra nu af kan det tidlige forår blive lig med glæden ved et farverigt, markant udtryk i din grønne oase.

224828_aangepast.jpg 224865_aangepast.jpg

“Lasagneplantning”

Når der er begrænset plads i bedet, er klyngedannelse svaret. Med blomsterløg kan du gøre dette ved hjælp af såkaldt lasagneplantning. Det handler om at plante blomsterløgene lag på lag – ligesom når du laver lasagne. På den måde vil de løg, der blomstrer tidligt, såsom krokusser, komme først og efterfølges af sorter, der blomstrer senere. Denne forskudte blomstring betyder, at du kan nyde resultaterne i lang tid – fra januar og helt frem til maj.

224844_aangepast.jpg 222565_aangepast.jpg

Potter

Hvis du ikke har et bed i din urbane have, kan du overveje at plante blomsterløg i potter. I dette tilfælde er det vigtigt, at potterne er dybe nok og har et hul i bunden, så overskydende vand kan sive ud. Desuden skal potten være mindst tre gange højden på blomsterløget. For at opnå et farverigt resultat skal du bruge flere blomsterløg, end du ville gøre i et bed. De kan plantes tættere sammen i potter – ikke længere fra hinanden end løgenes diameter.

220237_aangepast.jpg

Skyggeelskende sorter

Om sommeren får en skyggehave mindre end tre timers fuld sol om dagen eller filtreret lys i længere tid. Disse haver bliver ofte ufortjent betegnet som “besværlige”. Men der findes blomsterløg nok, der kan gøre selv skyggefulde haver farverige. Gode eksempler er hvide anemoner (Anemone nemorosa), prærieliljer (Camassia), snepryd (Chionodoxa) og persiske vibeæg (Fritillaria persica). Da deres blomster er meget mere iøjnefaldende end deres blade, er de fremragende ledsagere til løvplanter.

220034_aangepast.jpg