Et farverigt tæppe af snepryd i haven

Naturtæppe

Snepryd vokser i naturen i de tyrkiske bjerge, hvor de farverige blomster danner smukke tæpper i sneen. Det botaniske navn Chionodoxa henviser også til dette: Det græske ord “chi?n” betyder sne, og “doxa” (δ?ξα) betyder berømthed eller herlighed. Denne stærke, men endnu relativt ukendte løgplante, fortjener fokus, fordi den er en stærk og givende blomst.

Hårdfør

Snepryd begynder at blomstre fra februar og frem, uanset om der er frost eller sne. Dens vækst og blomstringsevne lader sig ikke stoppe af kulde. De små, men storslåede blomster består af seks kronblade, som er smeltet sammen. Farven er normalt blå, men nogle gange også lyserød eller hvid. De forekommer i store mængder og danner farvede tæpper i haven.

Fra en til …

Snepryden naturaliserer. Er det ikke nemt? Dette sker ikke via løgene, men gennem frøene fra de døde blomster. Frøene indeholder et myrelegeme (det er hæftet på frøet). Myrer elsker disse myrelegemer og tager dem med til et sted, hvor de spiser det lækre måltid. Selve frøet er bittert, så det spiser de ikke. Frøet spirer og skaber en ny snepryd det efterfølgende år.

Kombinationer

Sneprydens blå farve står i smuk kontrast til gule og hvide påskeliljer og små tidligt blomstrende røde tulipaner. Hvide og lyserøde snepryd passer fint med gule påskeliljer og vibeæg. En placering ved siden af løvfældende planter eller buske er perfekt. Vidste du, at den også kan plantes i plænen ligesom krokusser og vintergækker?

Værd at vide om snepryd:

  • Hvis du vil have et farvet tæppe i haven, kan du gøre det ved at plante store mængder. Plant mindst 50 løg per kvadratmeter.
  • Snepryd vokser næsten hvor som helst og kræver ikke meget: god dræning, en åben placering i solen eller i delvis skygge og let frost.
  • Løgene har brug for vinterens kulde for at kunne vokse, men de er stærke nok til at klare et tørt forår og en varm sommer uden problemer.
  • Vidste du, at snepryd kan modstå saltholdige vinde og derfor også trives på en kystnær placering?
  • Blomster folder sig ofte ind, når der ikke er solskin. Men sneprydens stjerneformede blomster forbliver åbne, selvom der ikke er solskin.

203677_aangepast.jpg

204992_aangepast.jpg

44933_aangepast.jpg 217081_aangepast.jpg