Flerårige blomsterløg: Plant dem én gang, og nyd dem i mange år fremover

Flerårige planters vækstcyklus

Blomsterløg, der blomstrer hvert år, kaldes flerårige blomsterløg. Efter de har blomstret, skal blomsterløgene blive uforstyrret i jorden, så deres løv (stilk og blade) får tid til at visne, og løgene under jorden kan forberede sig på den næste vækstperiode. De følger med andre ord den samme vækstcyklus som stauder. Nogle bliver endda flere med tiden, fordi blomsterløgene danner sideløg under jorden. Er det ikke bare alletiders?

Løgsorter

Når det drejer sig om flerårige blomsterløg, er valgmulighederne næsten uendelige: fra muntre Balkananemoner (Anemone blanda) over løsslupne snepryd (Chionodoxa) og finurlige klokkeskillaer (Hyacinthoides) til rigt blomstrende porcelænshyacinter (Puschkinia). Flerårige blomsterløg, der danner sideløg, omfatter vidunderlige vintergækker (Galanthus), farverige påskeliljer (Narcissus), blå skillaer (Scilla) og duftende dorotealiljer (Leucojum vernum).

Plantning

Plant flerårige løg om efteråret, og glæd dig over deres skønhed om foråret. Sørg for at få dem i jorden inden vinterens første frostvejr. Giv dem en plads blandt andre stauder i bedet, i plantekasser, i græsplænen, i bundvegetation og under løvfældende buske og hække. Hvis du planter dem i græsplænen, skal du vente med at slå græsset, til bladværket er visnet ned. Løgene suger næring til sig fra bladene for at forberede sig til næste år.

207292_aangepast.jpg 248391_aangepast.jpg

247154_aangepast.jpg

212140_aangepast.jpg