Forårsblomstrende løg

Det er et faktum: for at kunne nyde de smukke forårsblomstrende løg – somtulipanerpåskeliljerhyacinterkrokusser og mange andre – skal du plante dem om efteråret. Sådan er realiteterne. Men det gode ved det er, at intet er nemmere at få til at vokse, og intet udgør en mere farverig belønning end blomsterløg. Selv den mest uerfarne gartner kan skabe en betagende og smuk forårshave med blomsterløg.

Hvornår skal man plante løg

Det bedste tidspunkt at plante blomsterløg er fra september til december. Forårsblomstrende løg skal plantes om efteråret, fordi de kræver en vedvarende “hvileperiode” i kolde temperaturer for at stimulere røddernes udvikling. Den eneste regel er, at forårsblomstrende løg skal plantes inden den første hårde frost. Det er bedst at plante dine blomsterløg så hurtigt som muligt, efter du har fået dem hjem. Hvis du opbevarer dem, skal de holdes tørre og kølige – mellem 10 og 15 grader (°C).

Plantning af løg

Valgmulighederne er mange

Ud over tulipaner og påskeliljer bør du også plante andre eksotiske hollandske blomsterløg, som forårsblomstrende skillaerporcelænshyacinterperlehyacintervibeægprydløgprærieliljer og Eremurus. Forårsblomstrende løg findes i et bredt udvalg af farver, højder og blomstringsperioder. Giv fantasien frit spil. Med løg, der er nemme at få til at vokse, kan du koncentrere dig om havens design. Alt, hvad du har brug for at vide om haveplanlægning, står faktisk skrevet på pakningen eller kan fås hos din løgleverandør. Det vigtigste er: blomstens farve, i hvilke måneder planten blomstrer, hvor høj den bliver, hvilken måned løget skal plantes og hvor dybt det skal plantes.

Professionelle plantetips

De fleste forårsblomstrende hollandske løg trives i enten fuld eller delvis sol, men klarer sig fint på næsten alle steder med god dræning. Blomsterløg rådner i stillestående vand, så du skal undgå områder, hvor der er risiko for oversvømmelse, såsom neden for bakker eller under nedløbsrør.

Når du har udvalgt et sted:

  • Grav enten en rende til et bed eller individuelle huller til hvert enkelt blomsterløg eller en lille klynge af løg. Størrelsen på blomsterløget bestemmer, hvor dybt det skal plantes. Store blomsterløg (over 5 cm) bør plantes i en dybde på 15 cm, mens mindre løg (2,5 cm) skal plantes i en dybde på 7-10 cm.

lavtvoksende løg som hyacinter til højere blomstrende løg som tulipanen.

  • Løsn jorden med en rive, så den iltes, og fjern ukrudt og små sten. Bland lidt tørvemos i jorden, så dræningen forbedres. Læg – men tryk ikke – blomsterløget ned i jorden med toppen opad. Store blomsterløg skal plantes med 7-20 cm mellemrum og små løg med 3-7 cm mellemrum. (Hvis du er i tvivl om, hvilken ende der skal vende opad, er det ikke noget problem. Blomsterløg, der er plantet omvendt, blomstrer normalt alligevel!)

Klynge af tulipaner i haven

  • Dæk blomsterløgene med jord, og vand rigeligt, hvis jorden ikke er våd til at starte med. Læg 5-7 cm strølag, f.eks. fyrbark, oven på bedet. Dette giver ekstra beskyttelse mod kulde og sikrer, at jorden ikke tørrer ud.

Det er så nemt som at klø sig i nakken. Hvis du følger disse enkle retningslinjer, vil din farverige have helt sikkert gøre dine naboer grønne af misundelse. I bund og grund handler det blot om at købe blomsterløg, lægge dem i jorden og så ellers drømme hele vinteren om det storslåede forår, der venter dig.

 

Trin 1
Grav et hul, hvor løgene skal plantes. Du kan også grave flere huller og plante blomsterløgene individuelt eller i små klynger.

Trin 2
Fjern ukrudt og småsten i nærheden af hullet. Anbring forsigtigt løgene i hullet med "næserne" opad. Anbring store løg 7-20 cm fra hinanden og små løg 3-7 cm fra hinanden.

Trin 3
Dæk blomsterløgene med jord, og vand dem, hvis jorden er tør.