Typer

Nogle blomsterløg blomstrer hvert år, mens andre ikke gør. Dette skyldes, at blomsterløg er opdelt i tre grupper:

– etårige blomsterløg
– flerårige blomsterløg
– naturaliserende blomsterløg

Blomsterløg kan bruges på mange forskellige måder afhængigt af slutmålet.

Etårige blomsterløg

Dette er normalt blomsterløg, der bruges til store farveklynger. Gode eksempler er blomsterbede med krokusser og tulipaner, der blomstrer efter hinanden, et hav af perlehyacinter eller et langt bånd med store påskeliljer. Blomsterløg i friske farver som rød, gul og blå er særligt velegnede til dette formål.

Flerårige blomsterløg

Forårsblomstrende løg kan ligge uforstyrret i jorden efter blomstring. Dermed får deres løv tid til at visne, hvilket giver løgene næring, så de kan forberede sig på den næste vækstperiode. Forårsblomstrende løg, der bruges på denne måde, følger faktisk samme cyklus som flerårige planter. Normalt sættes forårsblomstrende løg, der plantes til dette formål, i en eksisterende kant bestående af flerårige planter, buske eller roser. Forårsblomstrende løg, der kan bruges til flerårig blomstring, omfatter visse påskelilje-, tulipan- og hyacintsorter og en gruppe af særlige blomsterløg. I denne situation er det vigtigt at koordinere ikke blot blomsterløgenes farver i forhold til hinanden, men også i forhold til farverne på de omgivende flerårige planter.

Naturaliserende blomsterløg

Blomsterløg, der er egnet til naturalisering, har lidt mere at byde på i forhold til flerårige blomsterløg. Ligesom med flerårige blomsterløg må løg til naturalisering ikke forstyrres efter blomstring og kommer igen hvert år, men den ekstra fordel er, at deres antal vil fortsætte med at stige, så længe de er blevet plantet under optimale forhold (lys og luft). Naturaliserende blomsterløg kan fungere som uafhængige planter – f.eks. vintergækker og krokusser i græsplæner og græsdækkede rabatter – men de kan også inkluderes i eksisterende beplantninger såsom blomsterbede med jorddækkeplanter under træer og buske. I disse mere naturligt udseende omgivelser vil skrappe farver se malplacerede ud, så det er bedre at vælge mere afdæmpede nuancer som lysegul, lyseblå og hvid her. Påskeliljer, skillaer og dorothealiljer er eksempler på blomsterløg, der naturaliserer og passer perfekt her.