Fresia: En duftende skønhed i haven

Klaser

Det, der gør fresiaer unikke, er den måde, som planten danner sine blomster på. Der kommer flere stilke ud af knolden, som udvikler sig til flotte blomsterklaser. Alle blomsterknopperne i en klase er anbragt pænt på en række. Udover de karakteristiske blomsterklaser er fresiaer også kendt for den duft, der gør dem så populære. Vidste du, at fresiaer er en af de få blomster, der har bevaret sin naturlige duft? Det er ikke overraskende, at de ofte bruges i parfume. Duftene spænder fra delikat sødt til kraftigt krydret. Mens nogle sorter dufter ret stærkt, har andre en mere diskret duft.

Ekstra kronblade

Fresiaer har noget for alle. De fås i en lang række forskellige farver og dufte. Du kan også vælge mellem enkelte, semi-dobbelte eller dobbelte blomster. I de dobbeltblomstrede sorter er støvdragerne blevet til ekstra kronblade. Det er som ren magi! Det bedste tidspunkt at plante fresiaknolde på er fra april til og med udgangen af juni, og det bedste sted er et solrigt, ikke alt for tørt sted i haven. Plant dem i en dybde på fem centimeter og med otte centimeter mellem knoldene. Afhængigt af, hvornår du plantede dem, kan du derefter nyde deres blomster fra juni til og med udgangen af september.

Traditionel blomst

Fresiaer, der er kategoriseret som medlem af irisfamilien (Iridaceae), blev opdaget omkring 1830 af en sydafrikansk plantesamler ved navn Ecklon. Han opkaldte denne eksotiske blomst efter Friedrich Freese – en tysk læge, som var hans ven og tidligere klassekammerat. I årenes løb blev denne blomst en del af en egentlig tradition. Man skal på den syvende bryllupsdag give sin ægtefælle hvide fresiaer for at fejre en ren, ægte kærlighed. Lyder det ikke romantisk? De er også blevet en favorit til brudebuketter, da de symboliserer ubetinget kærlighed og uskyld.

Interessante fakta

  • Du får størst glæde af fresiaernes duft, når de individuelle blomster er helt åbne.
  • Hvis du foretrækker en mere diskret duft, kan du vælge blå fresiaer, da deres duft er meget mild.
  • På engelsk kaldes fresiaer også for “Cape lily-of-the-valley” (kappeliljekonvaller).
  • Hvad nu, hvis du ikke har en have, men kun en terrasse eller en altan? Fresiaer klarer sig også yderst fint i krukker.

216551_aangepast.jpg 222632_aangepast.jpg

222620_aangepast.jpg