Havearbejde som meditation

Med begge ben på jorden

Vidste du, at havearbejde er en øvelse i at fastholde fokus? En have opfordrer dig til at se, lugte, føle, høre og smage – og det påvirker dig mere, end du måske tror. Du bliver forbundet med din have – som er den en del af dig selv. Med hænderne begravet i jorden og fødderne plantet på den, bliver du bevidst om dit sande jeg: Udtrykket “begge ben på jorden” er ikke opstået tilfældigt. Det hjælper dig med at “stoppe op og lugte til roserne” og opnå større nærvær. Når du sætter blomsterløg, åbner du op for at lytte til dit indre.

226448_aangepast.png

Stresshormon

Videnskaben fortæller os, at folk, der laver havearbejde, har samme hjernebølger som personer i bøn eller meditation. Desuden falder mængden af cortisol (stresshormon) i blodet, når du bytter telefon, tablet og computerspil ud med et lugejern eller en rive. Vil du reducere dit stressniveau? Læg de digitale enheder væk, og gå ud i haven med blomsterløg.

241788_aangepast.png 241793_aangepast.png

Refleksion

Men hvordan virker meditation egentlig? Under beroligende aktiviteter i haven bliver du opmærksom på metaforer, som afspejler dit eget liv. Denne refleksion tydeliggør faktisk problemer, du konfronteres med i hverdagen. Når du går rundt i stilhed og sætter blomsterløg, synes denne indsigt at dukke op af ingenting. Din opmærksomhed flyttes fra hovedet til kroppen – du bliver mere bevidst om øjeblikket.

226467_(1) aangepast.png

Kom godt i gang

Ved at se plantning af blomsterløg som en slags meditation, får du del i livets foranderlighed. Man tager bogstaveligt talt del i de ting, man planter, passer og høster. Skynd dig derfor at få mest muligt ud af havesæsonens sidste tid, og sæt blomsterløg i efteråret. Gentagelserne i dette arbejde åbner sindet og giver en effektiv saltvandsindsprøjtning. Vælg blomsterløgene med omtanke, sæt dem med stor omhu, og pas dem, som du passer dig selv. Bagefter kan du læne dig tilbage og afvente belønningen: smukke blomster til foråret.

241807_aangepast.png

241816_aangepast.png