Haveidéer med blomsterløg

Blomsterløg i potter

Blomsterløg vokser godt i haven, men trives også i potter. De ser godt ud på en terrasse eller et andet flisebelagt område. Men hvordan gør man? I dette tilfælde er det vigtigt, at potten er dyb nok og har et hul i bunden, så overskydende vand kan sive ud. Desuden skal potten være mindst tre gange højden på blomsterløget.

224892_aangepast.jpg 224924_aangepast.jpg

Trin

 • For korrekt dræning kan du lægge et lag af gamle potteskår, lerkugler eller grus i bunden af krukken.
 • Fordel et lag pottemuld over potteskårene, lerkuglerne eller gruset.
 • Plant blomsterløgene i pottemulden. Brug masser af blomsterløg for at få et farverigt resultat. De kan plantes tættere sammen i en krukke end i haven, så afstanden mellem dem behøver ikke at være større end blomsterløgets diameter.
 • Læg et lag pottemuld oven på blomsterløgene, og stamp jorden fast.
 • Til sidst skal du vande dem.
 • Sørg for, at krukkerne er beskyttet mod hård frost ved at pakke dem ind i halm eller bobleplast. Du kan også anbringe dem i et skur i de koldeste måneder, hvor temperaturen falder til under frysepunktet.

“Lasagneplantning”

Lasagneplantning (plantning i lag) er en måde at plante blomsterløg på. Med denne metode planter du blomsterløgene lag på lag – ligesom når du laver lasagne. Hvis det gøres på den rette måde, vil de løg, der blomstrer tidligt, såsom krokusser (Crocus), komme først op. De efterfølges derefter af blomsterløg med senere blomstringsperioder. Med denne forskudte blomstring kan du nogle gange nyde blomster helt fra januar frem til maj.

221645_aangepast.jpg 222217_aangepast.jpg

Trin

 • Plant det første lag blomsterløg. Plant dem tæt sammen, så blomsterne tager sig flot ud.
 • Dæk det første lag med ca. 5 cm pottemuld, og plant derefter det næste lag. Disse blomsterløg kan også plantes tæt sammen, men du skal efterlade et par millimeter fri til de unge blade.
 • Drys pottemuld over det andet lag blomsterløg, og plant det tredje og sidste lag.
 • Fyld til sidst potten op med pottemuld.
 • Tryk forsigtigt det hele ned, og giv blomsterløgene noget vand.

Bland selv blomsterløg

Blomsterløg spiller en afgørende rolle i haven, fordi de er de første planter, der giver kulør i det nye år. En blanding af blomsterløg giver dig mulighed for at nyde al denne skønhed i endnu længere tid. Plantning af forskellige typer blomsterløg kan nogle gange få din have til at funkle i flere måneder i stedet for blot et par uger. Dette skyldes, at forskellige slags blomsterløg blomstrer på forskellige tidspunkter. Hvad venter du på? Vælg dine blomsterløg, og bland, spred og plant dem!

225613_aangepast.jpg 225633_aangepast.jpg

Hvad skal du vælge?

Du kan vælge mellem etårige planter, flerårige planter (stauder) og dem, der giver flere løg hvert år. Etårige blomsterløg, som f.eks. tulipaner (Tulipa), er kendt for deres klare farver. Men måske vil du hellere plante blomsterløg, der dukker op i haven næste år i al deres herlighed. Hvis det er tilfældet, skal du vælge stauder som f.eks. snepryd (Chionodoxa). Du kan endda vælge løg som f.eks. russisk skilla (Scilla), der naturaliserer. Det betyder, at deres antal vokser år for år.

Insektmagneter

Fugle, pindsvin, bier, sommerfugle og mange andre typer dyr og insekter vil kunne lide din grønne oase. De kan ikke undvære planter, da de er deres kilde til ernæring. Med andre ord får du masser af liv i haven, hvis du har mange planter – og det er en god ting. Blomsterløg er en vigtig bestanddel, hvis du vil skabe en levende have. Når du planter dem i efteråret, sikrer du, at bier og sommerfugle kan begynde at samle føde allerede i det tidlige forår.

202286_aangepast.jpg 217126_aangepast.jpg

Hvad skal du vælge?

Du kan vælge mellem mange forskellige typer, f.eks. blomsterløg, der producerer høje blomster, såsom prydløg (Allium), tulipaner (Tulipa), påskeliljer (Narcissus) og hyacinter (Hyacinthus). Men du kan også vælge blomsterløg, der producerer blomster med kortere stængler, som f.eks. perlehyacinter (Muscari), balkananemoner (Anemone blanda) eller krokusser (Crocus). Faktisk er alle løgblomster velsmagende godbidder for bier. For sommerfugle ligger prydløg helt sikkert på førstepladsen.