Havetrend 2023: brug hver centimeter af dit udendørsområde

Op

Indendørs- og udendørsområder smelter sammen i endnu større grad end før. Folk bruger deres haver på en ny måde, hvorved udendørsområdet udnyttes fuldt ud, både horisontalt og vertikalt. Haven, som vi kender den, er stadig populær. Men det nye er, at vi i stigende grad udnytter alle elementerne i haven og rundt om huset både horisontalt og vertikalt – bl.a. ved at bygge tagterrasser eller dække tage, redskabsskure eller verandaer med planter.

Lyst og luftigt

Gennemsigtig beplantning er nøglen til at betone det tredimensionelle. Det handler om at bruge masser af kontrastfarver, der fremhæver fornemmelsen af tredimensionalitet. Tænk stærk lilla, orangerød, lysegul, lyseblå og forskellige lilla pastelnuancer. Tætpakkede kantbede er strengt forbudt – det er meningen, at de blomstrende planter skal være luftigt spredt ud over hele udendørsområdet.

Plads

Blomsterløg har evnen til at gøre fornemmelsen af tredimensionalitet mere intens. Vælg sorter, der slynger sig løst sammen og nemt kan kombineres med andre planter. Hvad med prydløg, tulipaner, hyacinter, påskeliljer og perlehyacinter? Giv dem masser af plads i kantbede, plant et enkelt løg eller flere af samme slags mellem fliserne, eller lad dem vokse vildt i store, vertikale beholdere på muren.

LaySpac_040_aangepast.png

LaySpac-030_aangepast.png

LaySpac-011_aangepast.png LaySpac-026_aangepast.png

LaySpac-060_aangepast.png LaySpac_050_aangepast.png