Iris: en blomst med et budskab

Regnbue

Navnet “iris” er det græske ord for regnbue. Et rammende navn, idet iris findes i alle regnbuens farver. Ud over den bogstavelige betydning af ordet er Iris også en figur fra græsk mytologi. Hun var gudinden, der formidlede budskaber mellem guderne og menneskerne. Hun gled fra himlen til jorden på en regnbue. Og det er også kilden til irissens symbolske betydning: “Jeg har et budskab til dig.”

Direkte ind i hjertet

Den fortryllende iris hører til familien Iris og er nævnt første gang omkring 1500 f.Kr. Denne karismatiske blomst har tre kronblade. Når den langsomt, men sikkert, åbner sig, kan man se direkte ind i dens hjerte. Irissens naturlige skønhed giver haven et tillokkende anstrøg, og farverne er klare og udtryksfulde. Ud over de forskellige blå nuancer fås iris også i gul, lys lilla, mørk lilla, brun og hvid. Nogle er endda tofarvede.

Grupper

Løgiris kan deles op i to grupper: storblomstrende og småblomstrende. Storblomstrende iris bliver 50-70 cm høje og blomstrer i maj og juni. Småblomstrende iris kaldes også dværgiris. De producerer små blomster med indviklede mønstre og bliver kun 15 cm høje. De blomstrer i februar og marts. Bladene er hos begge grupper rørformede og spidse.

Plantning

Hvis du vil nyde synet af prægtige iris i din have i det tidlige forår, skal du sørge for at plante dem om efteråret. Storblomstrende iris bør plantes et solrigt sted i en dybde på 5 cm og med 8 cm mellemrum. Hvis du bor i et område med strenge vintre, skal du beskytte dem med et lag halm. Småblomstrende iris blomstrer i overflod på såvel solrige steder som steder med delvis skygge. Disse løg skal sættes tre gange så dybt, som de er høje. Hvis du ønsker et smukt blomstertæppe i haven, skal du plante dem i tætte klynger.

Interessante fakta

  • Botanikere har fundet over 200 sorter af iris. De fleste gror fra løg og knolde, mens nogle kommer fra jordstængler.
  • Du har måske ikke en have? Det er ikke noget problem, idet iris også kan plantes i beholdere på balkonen eller terrassen.
  • Iris hollandica-sorterne dyrkes ofte med henblik på afskårne blomster. De er et godt valg til skærehaven.
  • Foruden løgiris findes der også irissorter, der gror fra jordstængler. Disse flerårige planter er varianter af typen Iris germanica.

11378_aangepast.jpg 217144_aangepast.jpg