Krokusser og vintergækker giver farve under træer og buske

Trivsel

Vintergækker og krokusser gror ofte i skovområder og omkring gamle landhuse. Begge er naturaliserende løg, der gror smukt under løvtræer og buske. Der får de mindre regn og lys om vinteren på grund af de nedfaldne blade. Sådan foretrækker blomsterløg det i den kolde årstid. Det er derfor, de blomstrer så overdådigt i rigeligt antal på disse steder. Efter blomstring suger løgene næring fra bladene for at forberede sig til næste sæson. Derfor har bladet brug for tid til at dø ordentligt ud. Når træerne og buskene igen får blade, forsvinder løvet fra vintergækkerne og krokusserne, og løgene går i dvale. Bladene fra træerne og buskene holder derefter løgene afkølede i de varme sommermåneder.

Farverige krokus

Krokusser udgør et regulært farveorgie i haven i februar og marts. Disse tidligt blomstrende farvebomber symboliserer forår og glæde. Ser du nærmere på dem, vil du opdage nogle spektakulære varianter. Farverne varierer fra intens dybde til munter pastel. De mest populære varianter er blå og lilla, men de fås også i hvid, gul og syren eller med striber. Både de flagrende, storblomstrede og sarte, småblomstrede krokusser er som små gaver, der vokser ud af jorden. Efter den første plantning udvikles et stadigt voksende blomstertæppe hvert år takket være naturaliseringen. Meget få blomster blomstrer i februar midt i den lange, kolde vinter, men krokusser er en af de første varianter, der begynder at blomstre på det tidspunkt. De er en vidunderlig kilde til nektar og pollen. Det gør dem til en favorit blandt humlebier, honningbier og nogle enlige bier. Så mens du nyder disse blomster, hjælper du også disse vigtige insekter.

Skønne vintergækker

Vintergækker (Galanthus) gør deres entré på vinterscenen meget tidligt. Deres officielle navn er meget fornemt: Galanthus. De viser deres klokkeformede hvide blomster frem i januar og februar, og de vokser endda over sneen. Kronbladene på vintergækkerne ser hvide ud, men er faktisk farveløse. Hvis man klemmer et af kronbladene, bliver det gennemsigtigt. Det skyldes, at de luftbobler, der reflekterer lyset, forsvinder. Vintergækker fås i flere varianter, herunder dobbeltblomster, vintergækker med grønne eller gule prikker eller markeringer på kronbladene og vintergækker med små eller store blomster. Den “almindelige” vintergæk kaldes Galanthus nivalis. Planter man dem i sin have, kommer der flere år efter år. Vidste du, at vintergækker kan udvikle varme på op til 10 °C? Derfor smelter sneen omkring disse blomster. De spreder også en lækker duft af honning. Duften kommer fra insekter, der samler pollen fra blomsterne.

204286_aangepast.png

217292_aangepast.png

217380_aangepast.png 217126_aangepast.png