‘Massevis’: nøgleordet til en imponerende blomsterhave

Planlægning

Foråret er ganske vist stadig langt væk, men hvis du vil have kulør i haven i det tidlige forår, skal du plante blomsterløg om efteråret. Plant masser af løg for at skabe en sand eksplosion af farver. Det perfekte tidspunkt er fra midten af september til midten af december. Når temperaturen falder til under 10 grader, er det et godt tidspunkt at starte. Du skal dog sørge for at plante blomsterløgene, før den første nattefrost sætter ind.

Biodiversitet

Blomsterløg giver haven kulør på tidspunkter, hvor der er mest brug for det. Insekter som bier og sommerfugle skal have nektar og pollen for at overleve. Men i det tidlige forår er der ikke nektar og pollen nok til alle. Når du planter forårsblomstrende løgafgrøder, sørger du for flere blomster. De tidligst blomstrende løgplanter afgiver nektar og pollen allerede i januar.

Placering i haven

Blomsterløg er ikke så kræsne, men de fleste kan godt lide lidt sol. Læs på emballagen, hvor i haven dine blomsterløg trives. Plant dem under træer, mellem buske og stauder, i kantbed eller endda i græsset. Nøgleordet er “massevis”. Jo flere blomsterløg du planter, desto vildere bliver effekten.

Noget for enhver smag

Forårsblomstrende løg giver mange forskellige muligheder. Der er næsten ingen grænser for, hvordan de mange forskellige former, farver og højder kan kombineres. Vil du vælge fred og fordragelighed med en enkelt farve eller variant, eller går du efter en farveeksplosion med en kulørt blanding? Vælg den stil, der gør dig glad, så du kan nyde din personlige blanding i fulde drag.

Valg

De mest kendte forårsblomstrende løg er tulipaner (Tulipa), påskeliljer (Narcissus) og hyacinter (Hyacinthus). Men listen er heldigvis meget længere – der er så mange smukke sorter at vælge imellem. Tænk blot på perlehyacint (Muscari), krokus, vintergæk (Galanthus), prydløg (Allium), vårifeion (Ipheion), kejserkrone (Fritillaria imperialis) og så videre.

Look

Når du har valgt dine blomsterløg og besluttet, hvor de skal placeres, er det tid til at plante dem. Hvis du foretrækker et naturligt look, kan du blande de forskellige varianter i en spand eller kurv og sprede dem tilfældigt. Plant løgene, hvor de lander. Hvis du vil plante dine blomsterløg i klynger, skal du grave et stort hul. Og hvis du hellere vil plante dem hver for sig, skal du grave flere huller.

Sådan gør du:

  1. Grav ét hul til en gruppe blomsterløg, eller grav flere individuelle huller, hvis du vil plante ét blomsterløg ad gangen. Størrelsen på blomsterløget bestemmer, hvor dybt det skal plantes. Store blomsterløg (5 cm eller derover) bør plantes 15 cm dybt, og små blomsterløg (2,5-5 cm) bør plantes 7-10 cm dybt.
  2. Fjern ukrudt og småsten, og bland noget havemuld i jorden, så vand nemmere kan løbe væk.
  3. Læg forsigtigt blomsterløgene ned i jorden med toppen opad. Pas på ikke at trykke for hårdt ned på blomsterløget, da det kan blive beskadiget. Store blomsterløg bør plantes 7-20 cm fra hinanden og små løg 3-7 cm fra hinanden.
  4. Dæk blomsterløgene med den jord, du gravede op af hullet.
  5. Giv blomsterløgene lidt vand, hvis jorden er tør.

248021_aangepast.png 248031_aangepast.png

248053_aangepast.png 248045_aangepast.png

248072_aangepast.png 248091_aangepast.png