Mere biodiversitet med sammenplantning af blomsterløg

Fest og farver

De kulørte, forårsblomstrende løgplanter er en bonus i enhver have. Når haven begynder at vågne, er de et muntert indslag, der gør os i godt humør. Det er et forårsritual, der vender tilbage år efter år, og som vi ubevidst glæder os til. Men dette ritual er ikke kun noget, vi mennesker går op i – det er også uundværligt for insekterne.

En mangelvare

Insekter som bier og sommerfugle skal have nektar og pollen for at overleve. Men i det tidlige forår er der ikke nektar og pollen nok til alle. Det skyldes, at der ikke er ret mange af de tilbageværende planter, der står i blomst endnu. Men vidste du, at der findes løgplanter, som blomstrer tidligt og producerer store mængder nektar og pollen sammenlignet med andre haveplanter?

En løsning

Som følge af manglen på pollen og nektar skrumper insektbestanden – både i antal og mangfoldighed. Hvis alle have-, terrasse- og balkonejere skrider til handling, kan vi bidrage til at forhindre denne nedgang. Så hvorfor ikke være med og plante nogle forårsblomstrende løgplanter til disse vigtige små væsener?

Brændstof

De tidligst blomstrende løgplanter afgiver nektar og pollen allerede i januar. Vil du gerne vide, hvilke løgplanter der er en fødekilde for insekter og dermed øger biodiversiteten? Vi har lavet en liste over de 10 vigtigste:

1. Anemone (Anemone blanda)

Anemoner blomstrer i marts og april og har sarte, blålilla blomster. Denne løgplante producerer primært pollen til vilde bier og honningbier.

2. Perlehyacint (Muscari)

Bier er helt vilde med perlehyacinter. Den grå pollen er elsket af humlebier, vilde bier (jordbier), honningbier og sommerfugle.

3. Krokus

Krokusser bidrager til biodiversitet, idet deres åbne blomster giver bier og tidlige sommerfugle nem adgang til pollen og nektar.

4. Påskeliljer (Narcissus)

Insekter med lange snabler mæsker sig i nektar og pollen fra påskeliljer. Vidste du, at (vilde) påskeliljer er en favorit blandt parasitiske hvepse og snyltefluer?

5. Vårifeion (Ipheion)

Disse dæmpede lyserøde, lilla, blå eller hvide stjerneformede blomster tiltrækker mange slags insekter.

6. Prydløg (Allium)

Prydløg har en hvælvet facon, der gør det muligt for flere insekter at spise fra blomsten på samme tid. Det er ikke så sært, der ofte er trængsel omkring prydløg.

7. Vintergækker (Galanthus)

Disse snehvide blomster indeholder masser af nektar og pollen fra december til april for vilde bier, honningbier og sommerfugle, der er tidligt på vingerne.

8. Snepryd (Chionodoxa)

Snepryd blomstrer i det tidlige forår og udgør en kilde til både pollen og nektar for mange forskellige insekter.

9. Erantis (Eranthis)

Erantis er en af de tidligst blomstrende knoldplanter. Tykke humlebier har et festmåltid på tæpper af gule, vidtåbne blomster.

10. Sommerhvidblomme (Leucojum aestivum)

Denne blomst er stadig relativt ukendt, men den er populær hos insekterne. Den trives på fugtige steder, f.eks. på grøftekanter eller ved en dam.

Rart at vide

  • Den mængde nektar, en plante producerer, varierer i løbet af dagen som følge af den ændrede mængde fugt og sollys.
  • De tre primære blomsterbestøvere er vilde bier, svirrefluer og sommerfugle.
  • Mangel på nektar og pollen fører til færre insekter, hvilket påvirker hele fødekæden – der bliver mindre mad til fugle og små pattedyr.
  • Nektar er en sukkerholdig, tyktflydende væske, der består af glukose, fruktose og sakkarose. Planterne udskiller denne substans via deres nektarier eller honningkirtler.
  • Pollen dannes i blomstens hanlige kimceller. Det kommer fra støvdragerne.
  • Mange sommerfugle vågner af dvalen allerede i februar. De begynder at lede efter solrige pletter, hvor de kan varme sig og lægge æg.
  • Bier og fluer vågner, når temperaturen er omkring 6-7 grader. De begynder straks at lede efter mad til deres larver.
  • En bi skal fylde sine pollenkurve 50.000-100.000 gange for at få et kilo pollen.

Allerede fra januar frigives nektar og pollen gennem de tidligst blomstrende løgplanter. Vil du vide, hvilke løgplanter der forsyner insekter med føde og dermed øger biodiversiteten? At plante Muscari-løg er et must for biodiversiteten.

Insekter som bier og sommerfugle har brug for nektar og pollen for at kunne leve. Men vidste du, at der findes tidligt blomstrende løgplanter, som i forhold til andre haveplanter producerer en masse nektar og pollen? De øger virkelig biodiversiteten.

Mere biodiversitet i haven, plant krokus. Disse løg plantes i dit efterår og giver den første farve og dermed nektar til biodiversiteten i haven.

Sommerfugle er gode for biodiversiteten, men de elsker også påskeliljer. Denne kombination giver en smuk have og er også god for biodiversiteten.