Påskeliljernes vidunderlige verden

Forårsbebudere

Påskeliljer (Narcissus) er ægte forårsblomster, der giver liv i haven, mens andre planter, træer og buske stadig er i dvale. Påskeliljefamilien består af mange typer. De mindste bliver blot 10 cm høje, mens de største kan blive op til 60 cm. Deres blomsterstørrelse varierer lige så meget som deres højde. Og lad dig ikke narre: De er ikke altid gule. Blomsterne kan have både hvide, gule eller orange nuancer. Så megen variation!

Sorter

Påskeliljefamilien er enorm og består af omkring 35 forskellige sorter. Den vilde påskelilje, den storkronede og den småkronede påskelilje er de mest kendte sorter. Det store antal forskellige sorter kan underinddeles i ca. 23.000 varianter og afarter. Det er lige til at blive rundtosset af! Hvis du vil have lidt mere styr på de forskellige former, farver og dufte, kan du læse om de 12 hovedgrupper her:

Narcissus bulbocodium – krinolinenarcis

Denne frejdige påskeliljevariant kaldes krinolinenarcis, da dens krone minder om et lille skørt. Den er kendetegnet ved en relativt stor krone og små blade. Blomsterne er som små trompeter, der uafladeligt sender musik ud i verden.

Narcissus cyclamineus – cyklamenblomstret påskelilje

Kronbladene på denne påskelilje står en smule op. Og hvis man kigger nøje efter, kan man se, at den bøjer sig ganske let og ærbødigt mod jorden.

Dobbelt påskelilje

De yndefulde dobbelte påskeliljer er dobbelt så smukke. De producerer en eller flere blomster per stilk med dobbelte kronblade eller dobbelte trompeter – og somme tider endda begge dele!

Storkronet påskelilje

Hver stilk på den storkronede påskelilje producerer en enkelt, markant blomst. De ligner vilde påskeliljer, men kronen er lidt længere.

Jonquilla- og apodenthus-påskelilje

Denne muntre lille påskelilje danner klynger med op til fem blomster per stilk. Blomsterne er elegante og dufter vidunderligt.

Småkronet påskelilje

Denne sjove påskelilje har blomster, der minder meget om vilde påskeliljer, men med kortere kroner.

Narcissus poeticus – pinselilje

Pinseliljen kaldes også for digterens påskelilje på engelsk og indfanger virkelig naturens poesi. De små, gule trompeter med den røde kant og det grønne hjerte er en prægtig kontrast til de snehvide kronblade.

Narcissus pseudonarcissus

Dette er en vild påskelilje, en af de ældste såkaldte stinzen-planter. Kontrasten mellem de lysegule kronblade og den klare, gule krone er smuk og iøjnefaldende. Blomsten hænger en smule.

Edinburgh-påskelilje

Denne skønhed kaldes også en sommerfuglepåskelilje. Den producerer flere blomster med kroner, der er “flækkede” og nærmest ligger på kronbladene.

Tazetta-påskelilje

Hvis du vil have masser af blomster, er den gavmilde tazetta-påskelilje et fremragende valg. Dens robuste stilke producerer op til 20 blomster, der ofte dufter skønt.

Narcissus triandrus

Denne elegante variant, der kaldes “engletårer” på engelsk, producerer to eller flere blomster per stilk. Et iøjnefaldende træk er, at de ydre kronblade bøjer yndefuldt opefter.

Vild påskelilje

Disse påskeliljer har store trompeter af samme længde som eller længere end kronbladene.

Plantning

Hvis du gerne vil have disse friske, muntre blomster i haven, skal du plante løgene om efteråret fra september og indtil den første frost sætter ind. Påskeliljer trives godt i alle jordtyper. Sørg for at placere dem et sted med godt afløb, da for meget fugt vil forårsage forrådnelse. De foretrækker et solrigt sted, men trives også i delvis skygge. Alt efter sorten skal de plantes i en dybde på 12-20 cm og med en afstand på 10-15 cm.

Nyttige oplysninger

  • Påskeliljer er naturaliserende blomsterløg. Det betyder, at der bliver flere af dem for hvert år, uden at du behøver gøre noget.
  • Den første variant, Narcissus ‘Campernelle’, blev dyrket i Holland i 1601.
  • Blomstringsperioden løber fra februar til slutningen af maj, og hver påskelilje vælger sit eget tidspunkt.
  • Påskeliljer trives også i krukker. Sørg for ordentligt afløb ved at lave et hul i bunden af krukken og lægge potteskår i den.
  • Skær visne blomster væk for at forhindre dem i at bruge energi til at danne frø. Du bør dog ikke fjerne bladene, da de giver løget næringsstoffer til næste år.

216847_aangepast.png

216896_aangepast.png

226378_aangepast.png