Perlehyacinter lyser op i haven

Et sofistikeret navn

Navnet “perlehyacint” er perfekt til denne lille løgblomst. Blomsterklyngerne ligner nemlig små perler – eller vindruer, og på engelsk kaldes den da også “grape hyacinth” (druehyacint). Vidste du, at disse elegante skønheder symboliserer ydmyghed og beskedenhed? Det skyldes, at man skal ned på knæ for at kunne beundre dem. Muscari – det officielle, videnskabelige navn – lyder mere avanceret. Dette navn henviser til ordet “moskus” på grund af den moskusagtige duft, nogle varianter producerer.

201981_aangepast.jpg

Populære

Disse populære, små blomsterløg kommer oprindeligt fra middelhavsområdet, Centralasien og Kaukasus. Der findes ca. 40 forskellige varianter af perlehyacint. De små, klokkeformede blomster sidder tæt sammen og er som regel blå. Blomsterne har ofte en smuk, hvid kant. Vidste du, at man kunne købe perlehyacinter så langt tilbage som i 1596? Dengang kostede de, hvad der i dag ville svare til godt 30 kroner pr. løg.

208882_(1) aangepast.jpg 243218_aangepast.jpg

En magnet for bier

Den mest kendte art er Muscari armeniacum. Den primære fordel ved denne art er, at den forbliver attraktiv i meget lang tid. Den tiltrækker også mange bier. Dette gavner biodiversiteten. Selvom blomsten på flere sprog kaldes “druehyacint”, er det ikke alle sorter, der er blå. De kan også være lilla, pink eller hvide, og nogle er endda tofarvede. Vidste du, at nogle endda er dobbeltblomstrede?

247918.png

Et godt, alsidigt blomsterløg

Perlehyacinter kan sagtens tåle frost og er nemme at dyrke. Alle haver kunne trænge til nogle perlehyacinter. Selve planten vokser til en højde på 10-25 cm, og hvert enkelt lille løg producerer mere end én klynge blomster. Hvis du gerne vil nyde synet af perlehyacinter om foråret, skal du plante dem i efteråret fra oktober til december, inden frosten sætter ind.

Tips

  • Kan du lide klare farver i haven? Så skal du plante klynger med mindst 25 perlehyacinter tæt sammen. Sikke et smukt syn, det bliver til foråret!
  • Hvad nu, hvis du ikke har en have, men kun en terrasse eller en altan? Du kan stadig få glæde af perlehyacinter. De trives fint i krukker og giver masser af farve i foråret. Muscari armeniacum anvendes typisk til dette formål.
  • Men hvad nu, hvis du ikke har grønne fingre, eller hvis du vil have øjeblikkelige resultater? I så fald kan du købe perlehyacinter som drevne løg i potter om foråret. Du finder denne praktiske løsning i havecentre eller på markeder. Du skal blot placere dem i en smuk krukke eller plante dem i haven – så får du glæde af dem med det samme.
  • Måske er du ude efter en munter kombination af planter? Hvis det er tilfældet, kan du plante perlehyacinter sammen med balkan-anemoner (Anemone blanda).

243126_aangepast.jpg 244724_aangepast.jpg