Plantning af blomsterløg i lag

Forskudt blomstring

Tulipaner, påskeliljer, hyacinter og krokusser er alle farverige forårsbebudere. Blomsterløg er trods alt de første planter, der giver kulør i haven. Hver type blomsterløg blomstrer på et bestemt tidspunkt. Når man planter blomsterløg i lag, dukker de tidligt blomstrende varianter op først, f.eks. krokusser. Derefter følger de blomster, der har en senere blomstringsperiode. Denne forskudte blomstring betyder, at du får fornøjelse af dine blomster i længere tid – lige fra januar og somme tider helt hen i maj.

Have, terrasse eller altan

Plantning af blomsterløg i lag kaldes også lasagneplantning. Du kan med fordel anvende denne metode til forårsblomstrende løg. Når de plantes i efteråret, udsættes de for den kulde, de har brug for i løbet af vinteren. Efter denne kolde periode vågner de op, når temperaturen stiger, og de begynder at vokse og blomstre. Men hvad gør du, hvis du ikke har en have? Du kan også plante blomsterløg i lag i krukker og andre beholdere.

Trin

Lasagneplantning er ikke svært – det kan gøres på blot otte trin. Ingredienser? Du skal bruge store krukker eller beholdere, hydroponiske lerkugler, pottemuld og blomsterløg. Sørg for, at der er huller i bunden af krukken eller beholderen, så overskydende vand kan løbe ud.

  1. Anbring et lag hydroponiske lerkugler eller potteskår i bunden.
  2. Tilsæt derefter 10 cm pottemuld.
  3. Plant det første lag blomsterløg oven på pottemulden. Du opnår det flotteste resultat, hvis du sætter løgene tæt sammen.
  4. Dæk det første lag blomsterløg med ca. 5 cm pottemuld, og plant derefter det næste lag. Disse blomsterløg kan også plantes tæt sammen, men du skal sørge for, at der er plads til de unge blade – blot et par millimeter.
  5. Drys pottemuld over det andet lag blomsterløg, og plant derefter det tredje og sidste lag.
  6. Fyld til sidst op med pottemuld.
  7. Tryk mulden forsigtigt ned, og giv blomsterløgene lidt vand.
  8. Vand dem også gavmildt i januar og februar. Det sikrer, at blomsterløgene ikke tørrer ud.

Følg de samme trin for blomsterløg, der plantes i haven. I stedet for at bruge en krukke eller en beholder skal du grave et stort hul i bedet. Der skal ikke bruges hydroponiske lerkugler, når blomsterløgene plantes i haven.

219745_aangepast.jpg 219853_aangepast.jpg

219856_aangepast.jpg 219903_aangepast.jpg

219819_aangepast.jpg 219746_aangepast.jpg

Opskrift

Du kan bruge alle mulige slags blomsterløg til plantning i lag. Du skal blot være opmærksom på deres blomstringsperioder, så du får forskudt blomstring i stedet for, at de alle blomstrer på én gang. Blomsterløg med sen blomstringsperiode skal plantes nederst og de tidligst blomstrende øverst. Har du brug for inspiration? Denne opskrift med blå og hvide blomster er velegnet til krukker såvel som haven.

Nederste lag:

Tulipan (Tulipa) ‘Boston’, ‘Green Wave’.

Midterste lag:

Hyacint (Hyacinthus) ‘Blue Jacket’, påskelilje (Narcissus) ‘Ice King’, ‘Sir Winston Churchill’.

Øverste lag:

Anemone (Anemone coronaria) ‘Lord Lieutenant’, balkan-anemone (Anemone blanda) ‘Blue Shades’, dværgiris (Iris reticulata) ‘Harmony’, perlehyacint (Muscari), russisk skilla (Scilla siberica).