Sådan kombinerer du dine blomsterløg

Kulør i månedsvis

Blomsterløg giver kulør i haven, mens de øvrige planter stadig ligger i dvale. De dukker op allerede i januar. Vidste du, at der også er sorter, der fortsætter med at blomstre indtil tidligt på sommeren? Med en kombination af de rigtige blomsterløg kan du bringe kulør og glæde til din grønne oase de første seks måneder af året.

Blomstringsperiode

De mest kendte forårsblomstrende løg er tulipaner (Tulipa), påskeliljer (Narcissus), krokusser (Crocus) og hyacinter (Hyacinthus). Men der findes mange flere vidunderlige arter med smukke blomster, f.eks. perlehyacinter (Muscari), vibeæg (Fritillaria meleagris), vintergækker (Galanthus) og prydløg (Allium). Hvis du vil finde ud af, hvornår de blomstrer, skal du blot se i kalenderen.

schema.png

Kombinationer

De fleste blomsterløg blomstrer i flere uger. Så hvordan kan du sørge for, at de forskellige blomstringsperioder passer sammen? Ved at vælge de rigtige kombinationer! Et eksempel på en sådan kombination er vintergækker (januar), krokusser (februar), botaniske påskeliljer (marts), perlehyacinter (april), tulipaner (april/maj) og prydløg (juni). Hvis du planter dem nu, kan du bare læne dig tilbage og nyde dem til foråret.

Løgsætning

Betragt sætning af blomsterløg som en god måde at afslutte havesæsonen på, og gør det til en begivenhed i sig selv. Sørg for, at dine løg er i jorden, inden den første frost indfinder sig. Blomsterløg har brug for kulde for at kunne vokse og blomstre ordentligt. Sætning af blomsterløg foregår i tre trin:

  1. Grav et hul til en stor gruppe løg eller individuelle huller til enkelte løg. Tommelfingerreglen er at plante løget tre gange så dybt, som det er højt.
  2. Placer blomsterløgene i jorden med spidserne opad. Hvis du ikke er sikker på, hvad der er op og ned på dem, skal du ikke være bekymret: Løgene vokser og blomstrer, selv hvis du skulle komme til at sætte dem på hovedet. Store blomsterløg skal sættes 7-20 cm fra hinanden og små løg 3-7 cm.
  3. Dæk løgene med jord, og vand dem, hvis jorden bliver tør.

Tips

  • Sortimentet af blomsterløg er omfattende. Tjek altid emballagen for at se den korrekte blomstringsperiode, så du kan skabe de rigtige kombinationer.
  • Mange forårsblomstrende løg trives på en solrig plet eller i delvis skygge. Læs emballagen for at finde det korrekte sted.
  • Blomsterløg kan gro i næsten alle jordtyper, forudsat at jorden ikke er for våd. Undgå steder, hvor der er en tendens til, at der står vand, f.eks. ved foden af en bakke eller under afløb.
  • Hvis du har en altan eller terrasse, kan du evt. sætte dine løg i krukker ved hjælp af lasagnemetoden, hvor man planter blomsterløgene i lag. Læg senblomstrende løg nederst og løg, der blomstrer tidligt, øverst. Hvis du planter lagene i den korrekte blomstringsrækkefølge, kommer de tidlige blomster først efterfulgt af de løg, der blomstrer på et senere tidspunkt.

221966-aangepast.jpg 221969-aangepast.jpg 221978-aangepast.jpg

221980-aangepast.jpg 221981-aangepast.jpg 221982_aangepast.png

221985-aangepast.jpg 221991-aangepast.jpg 221997-aangepast.jpg