FAQ

Her er en samling af hyppigst stillede spørgsmål, som andre havefolk har stillet os med deres første og avancerede erfaring med plantning af blomsterløg. Vi håber, at vores løsninger vil hjælpe dig til at opleve blomsterløgverdenen! Kan du ikke finde svar på dit specifikke spørgsmål? Så må du endelig kontakte os.

Opbevarings-, temperatur- og fugtighedsbetingelser varierer for hver enkel art af blomsterløg. For nogle blomsterløg kendes de præcise opbevaringsbetingelser, mens de for andre ikke er kendt. Hvis klimaet er mildt nok for de pågældende blomsterløg, tilrådes det, at blomsterløgene bliver i jorden, der tildækkes godt inden vinteren starter. I mange tilfælde vil planten blomstre bedre det følgende år, det gælder f.eks. Agapanthus, Amaryllis belladonna, Crinum, Canna og lilje. Når de dyrkes i krukker, er det normalt bedst at lade blomsterløgene blive i krukken og placere denne under de rigtige dyrknings-/opbevaringsforhold i hjemmet eller lagerrummet.

Fyld krukken en fjerdedel til en tredjedel op med jord, placer planterne i den rigtige dybde (læs blomsterløgenes plantningsvejledning). Fyld mere jord i op til ca. 2,5 cm under kanten. Dette ekstra rum øverst i krukken giver plads til et jorddækningslag, hvis det påkræves og til at vande. Planter kan ikke overleve i vandmættet jord, de skal have god "dræning" for at holde deres rødder sunde. Alle beholdere skal have drænhuller i bunden. 

Sommerblomsterløg stammer fra subtropiske egne som Sydafrika og Sydamerika. De elsker varme temperaturer og fugtige forhold og er nomalt ikke vinterhårdføre. Sommerblomsterløg hører generelt ind under kategorien sarte blomsterløg, der ikke er flerårige i områder med frost om vinteren.

Sommerbeholdere kan startes med blomsterløg og også med udplantningsplanter eller planter i potter fra havecentre. Pragtlys: med sit fabelagtige ananas-look oven på et 40 cm højt spir af bittesmå grønhvide blomster, og brede, stærke grønne blade, er eucomis bicolor en helt ekstraordinær plante med et tropisk udseende. For den mest ekstreme effekt kan man plante et ulige antal blomsterløg i en stor krukke eller tønde. Planterne blomstrer i juli og august og ser stadig interessante ud efter blomstringen. Placeres i fuld sol eller let skygge. Cannaer: for non-stop blomstring fra juli til frost kan du prøve canna med dens karakteristiske tropiske løv, der består af store brune eller grønne blade og gigantiske røde, orange, pink eller gule blomster. Cannaer vokser vildt langs landeveje i hele Middelhavsområdet - men elsker også livet i krukker i Amerika (eller sommerhaven)! Canna-roden plantes ved at lægge den på siden og begrave den 2,5 cm dybt i jorden. Cannaer elsker fuld sol og varmt vejr. Alle de liljer: sikken en overraskelse! Elegante liljer, der elsker krukker! De fleste præsterer deres ypperste i beholdere, jo større jo bedre. Ingen anden blomst er så guddommeligt prangende og imponerende. Plant tre liljer i en beholder, der er 25 cm i diameter, og placer hver af dem ca. 10 cm under jorden. De asiatiske liljer, der blomstrer tidligt til midt om sommeren, er gode hertil lige som de senere blomstrende orientalske liljer. Fuld sol eller delvis skygge. Nilens liljer: Skærmlilje (Agapanthus) er en strålende blåblomstrende plante, der vokser langs Nilen. Den er meget eksotisk - helt bestemt et must for en krukkehave! Blomsterklyngerne, der sidder på 90 cm høje stængler, tårner sig op over et springvand af stærkt grønne, knivlignende blade. De er bedst i store krukker (et til tre blomsterløg pr. krukke). I koldere områder skal krukken beskyttes om vinteren, så vil agapanthus blomstre endnu mere året efter. Blomstringens højdepunkt: midt på sommeren til tidligt om efteråret. Fuld sol til delvis skygge.

Sommerblomsterløg skal plantes, når jordtemperaturen er ca. 13°C (hvis de plantes før denne temperatur nås, vil blomsterløgene ikke begynde aktiv vækst, hvilket nemt kan forårsage, at blomsterløget rådner.) Sommerblomsterløg vokser alle de steder, hvor andre planter vokser.

Vand de forårsblomstrende løg, lige når du har plantet dem. Dette opmuntrer dem til at spire rødder. Jo tidligere rødderne udvikles, jo bedre kan blomsterløget tolerere kulde og endda temperaturer under frysepunktet. Blomsterløg i potter har også brug for vand i perioden efter plantning, da jorden i krukkerne hurtigere tørrer ud på det tidspunkt. Sommerblomstrende løg har brug for endnu mere vand lige efter plantning. Sørg for, at jorden i haven eller i krukkerne/plantekasserne er fugtig, når du har plantet blomsterløgene.