Sommerløg til en have, der dufter skønt

Duftstoffer

Hvordan udvikler blomster deres dufte? Planterne bruger lys og varme til ikke blot at producere næringsstoffer, men også duftstoffer. De ligger i særlige celler. Når disse “duftceller” åbnes, frigives deres aroma. Massive eller flydende stoffer omdannes herefter til luftarter. Disse duftstoffer fordamper i luften, og derfor kan vi lugte dem.

222632_aangepast.jpg 212773_aangepast.jpg

Parfume

Alle sommerløg danner blomster, der dufter, men fire af dem skiller sig i høj grad ud. Disse er sortøje, daglilje, fresia og orientalsk lilje. Selvom de ikke har noget tilfælles, når det gælder deres udseende, så har de hver især deres helt egen specielle duft. Sortøje dufter sødt, daglilje har en frisk og næsten citronagtig duft, fresia har en både skarp og pebret, men også sød duft, og orientalske liljer har en delikat, sensuel duft.

223470_aangepast.jpg 222425_(2) aangepast.jpg

Et ekstraordinært tilfælde

Alle disse fire sommerløg bør plantes om foråret, når der ikke længere er risiko for frostvejr. Sommerløg overlever som regel ikke vinteren. Daglilje er dog en undtagelse. Når først de er plantet, bliver de langsomt akklimatiseret. Det betyder, at de danner velduftende blomster hvert år og endnu flere efter et par år.

212770_aangepast.jpg