Sommerstemning med gladiolus

Gladiolus symboliserer stolthed, styrke og sejr. Det er bedst at købe og plante løgene om foråret. De begynder at blomstre inden årets udgang og vil med deres eksplosion af farver bringe sommerfornemmelser til din have eller altan!

Bred farvepalet

Gladiolus-blomsterne vokser på begge sider af stilkene. De fås i – hvor lang tid har du? – hvid, flødefarvet, rød, gul, pink, blå, lilla, orange og limegrøn. En yderst varieret farvepalet! Nogle varianter har endda flerfarvede blomster. Blomsterne er propfulde af pollen og nektar. Du kan nyde dem fra juli til oktober.

Store og små

De fleste af vores havegladiolus er oprindeligt fra Sydafrika og er ikke hårdføre. Der dukker dog regelmæssigt nye sorter op. Den storblomstrede gruppe er den største med hundredvis af varianter. Nogle af dem bliver mere end en meter høje. Sortøje (Gladiolus callianthus ‘Murielae’, også kaldet Acidanthera murielae) er en usædvanlig, storblomstret variant med hvide, stjerneformede blomster og en vinrød kerne. De dufter også skønt. Gladiolus nanus er et eksempel på en variant fra den småblomstrede gruppe. Den kaldes også dværggladiolus.

Enkel, trinvis plan

 1. Når risikoen for nattefrost er overstået, kan du komme i gang.
 2. Vælg et sted med masser af sol og veldrænet jord – gladiolus kan ikke lide at få våde fødder. Hvis det er nødvendigt, kan du lave en lille høj (et højbed) og plante knoldene i den. Du skal dog sørge for først at løsne jorden i bunden og hele vejen rundt.
 3. Tilføj kompost eller organisk gødning for at få de bedste resultater.
 4. Knoldene plantes ca. 12 cm fra hinanden og 10 cm dybt med vækstspidsen eller “næsen” opad. Fyld hullet med jord, og bank jorden let ned.
 5. Vand knoldene efter plantning – og så er det bare at vente på resultatet.
 6. Når planterne dukker frem, kan du støtte de høje stilke, så de ikke vælter.
 7. Vand dem regelmæssigt i tørre perioder i vækstsæsonen.
 8. Så snart de blomstrer, kan du nyde sommerstemningen!

Interessant faktum

Gladiolus har fået sit navn på grund af sine sværdformede blade. Det latinske navn er nemlig diminutivform af ordet “gladius”, som betyder “sværd”. Blomsten kaldes også sværdlilje.

Praktiske tips

 • Du kan plante gladiolus i grupper eller placere individuelle knolde blandt andre planter i bedet. Hvis du vil have et mere naturligt udseende i haven, kan du sprede knoldene tilfældigt og plante dem, hvor de lander.
 • Gladiolus ser også godt ud i krukker. De lavere sorter er særligt velegnede til dette formål.
 • Hvis du sigter efter en længere blomstringsperiode, skal du plante knoldene forskudt, fx hver anden uge.