Stimuler dine sanser med duftende sommerblomster

God fornøjelse!

Sommerblomster vælges typisk baseret på deres farver. Men de kan mere end bare se godt ud – de dufter også fantastisk! Der er en grund til, at blomster dufter godt: Duften lokker bier, humlebier og sommerfugle til, så de kan bestøve blomsterne. Og det er ikke kun insekterne, der elsker duften – mennesker kan også nyde godt af den. Sommerblomstrende løg gør din have til noget ganske særligt. Du vil opdage, at hvert besøg i haven bliver en skøn oplevelse og en nydelse for både syns- og lugtesansen.

Sådan fungerer det

Sommerblomstrende løg udnytter lys og varme til at producere duftstoffer såvel som næringsstoffer. Disse stoffer lagres i særlige celler. Når disse duftceller åbnes, frigives deres aroma. Massive eller flydende stoffer omdannes herefter til luftarter. Når disse aromatiske stoffer fordamper, kan vi lugte dem. Så hvis du planter sommerblomstrende løg i haven, kan du omgive dig med vidunderlige dufte hele sommeren.

Dufttyper

Duft er en personlig ting, så vælg den, du synes bedst om. Nogle sommerløg har en delikat aroma, mens andre er sande duftbomber. Men da duften ikke bliver hængende i haven, er den altid behagelig. De fem sommerløg, der har de bedste dufte, er:

1. Lilje (Lilium):

Orientalske liljer dufter sødt og sensuelt, speciosum-hybridliljer har en let vaniljeduft, og den asiatiske lilje udsender en mere raffineret duft.

247702_aangepast.jpg

2. Sortøje (Gladiolus murielae):

Sortøje har en elegant, sød duft.

23195_aangepast.jpg

3. Fresia:

Fresiaers aroma varierer fra delikat sødt til stærkt krydret. Mens nogle sorter dufter ret stærkt, har andre en mere diskret duft.

222632_aangepast.jpg

4. Guernsey-lilje (Hymenocallis):

I haven kildrer Guernsey-liljen næsen med sin blide, søde duft.

209990_aangepast.jpg

5. Crinum:

Crinums stærke, søde duft forkæler dine sanser.

41256_aangepast.jpg

Vidste du det?

  • Hvis du vil have mest muligt ud af duften i dit grønne wellness-område, skal du vide, at de fleste dufte dvæler i haven om eftermiddagen på en solskinsdag med en let brise. Så det gælder om at nyde øjeblikket!
  • Blomster dufter ekstra dejligt, hvis de placeres i nærheden af en solvarm mur. Varme stimulerer frigivelse af aromaerne.