Tiltrækkende bulgarsk prydløg

Oprindelse

Bulgarsk prydløg (Nectaroscordum siculum) kaldes også honningløg. Navnet til trods kommer dette blomsterløg oprindeligt fra den asiatiske del af Tyrkiet, men vokser nu også andre steder, som f.eks. på Sicilien og i det sydlige Frankrig. Det giver masser af liv og kulør i haven og kræver blot vandgennemtrængelig jord.

Klokker

Bulgarsk prydløg blomstrer i maj og juni. Først kan man se dusinvis af spidse blomster vokse lige op. Derefter hænger de elegante klokker som på en karrusel fra den 90 cm høje stilk. Klokkerne er flødefarvede udvendigt og indvendigt med små lilla og grønne striber. Disse farver ser smukke ud sammen med andre nuancer.

Biodiversitet

Bulgarsk prydløg indeholder masser af nektar og pollen, som udgør vigtig næring for insekter. Bier og humlebier elsker blomsterne på bulgarsk prydløg, og de flokkes omkring dem i massevis. Sommerfugle elsker også nektar. Når insekterne summer og flagrer fra en blomst til en anden, bestøver de dem også.

Plantning

Ligesom andre forårsblomstrende løg er det bedst at plante bulgarsk prydløg om efteråret. Det bedste sted er et solrigt eller let skyggefuldt område. Dybden og afstanden mellem løgene skal være mellem 15 og 20 cm. Blomsterløgene er hårdføre. De kan derfor efterlades i jorden vinteren over, hvorefter de blomstrer igen det følgende år.

Rart at vide:

  • Bulgarsk prydløg har flere naturvidenskabelige synonymer. Et af disse er Nectaroscordum siculum, underarten bulgaricum. Det forklarer, hvorfor vi kalder planten for bulgarsk prydløg.
  • Bulgarsk prydløg passer godt sammen med senblomstrende tulipaner.
  • Blomsterne forbliver attraktive også efter afblomstring, fordi frøkapslerne er dekorative i sig selv.

23352_aangepast.jpg 23381_aangepast.jpg

44834_aangepast.jpg 44986_aangepast.jpg