Vibeæg: fra yndig til prangende

Små, kopformede blomster

Du er sikkert ikke bekendt med navnet “vibeæg”, men du kender måske allerede den ternede lilje og kejserkronen. Faktisk er disse de mest kendte vibeæg. Det latinske ord, fritillus, betyder “terningkop” på grund af deres kopformede blomster. Desuden ligner aftegningerne på en ternet lilje en terning. Næsten alle vibeæg springer ud i april og maj.

203524-aangepast.jpg

Den beskedne ternede lilje og den excentriske kejserkrone

Vibeæg er knyttede til forskellige dele af verden: Kina, Central- og Sydeuropa samt Nordamerika. I årenes løb har forskellige arter fundet vej til haverne. Her er blot nogle af arterne fra denne meget varierede slægt:

Fritillary meleagris – Ternet lilje

Denne plante producerer yndige, lilla blomster, der ligner æggene fra viber. Den når en højde på 30 cm. “Alba” producerer hvide blomster.

Fritillary michailovskyi

Dens forfinede rødbrune blomster med lysegule margener svajer som en nederdel i brisen. Den når en højde på 20 cm.

Fritillary imperialis – Kejserkrone

Dens prangende blomster kan være gule, orangerøde eller røde. Da muldvarpe ikke kan lide lugten af kejserkronen, er den en god måde til at skræmme disse små dyr væk fra haven. De når en højde på 100 til 120 cm. “Maksimum Lutea” producerer store, citrongule blomster samt iøjnefaldende frø.

Fritillary persica – Persisk vibeæg

Dens perler af auberginefarvede blomster sidder på en stilk, som når op til 90 cm. i højden. De grønlige/hvide blomster på “Ivory Bells” udsender en elfenbensfarvet glød.

Fritillary raddeana

Disse fortryllende, cremefarvede blomster med iøjnefaldende gule støvdragere springer ofte ud så tidligt som ved udgangen af marts.

207280-aangepast.jpg 217829-aangepast.jpg

206683-aangepast.jpg 202602-aangepast.jpg

206625-aangepast.jpg 207281-aangepast.jpg

215017-aangepast.jpg 207284-aangepast.jpg

Så mange anvendelser

Vibeæg kan med fordel plantes enten i grupper med samme eller flere arter i deres slægt. De kan også smukt kombineres med andre løgvækster eller stauder. Forestil dig en gruppe af sent blomstrende påskeliljer og de lyslilla/røde klokker fra det persiske vibeæg. De fleste vibeæg trives også i potter. De er flotte både på terrassen og ved siden af døren!

Tips til dyrkning af de kønneste vibeæg

Ligesom andre forårsblomstrende løg, skal vibeæg plantes i oktober eller november. Sådan planter og plejer du dine vibeæg:

Plantning

  1. Løgene har ingen beskyttende lag, så de tørrer hurtigt ud. Du skal derfor plante dem så hurtigt som muligt efter at have købt dem.
  2. Plant dem på et fugtigt, veldrænet sted, der giver enten sol eller delvis skygge.
  3. Plant dem dybt i jorden: Et lille løg i en dybde på 6 til 10 cm, og et større løg i en dybde på 20 cm.
  4. Løgene til Fritillary imperialis (kejserkronen) har en hul midte på det sted, hvor stilken kom sidste år. Dette er øverst på løget. For at forhindre vand i at hobe sig op i denne fordybning, skal du plante løget i en skrå vinkel.

Pleje

Vand løget både under og efter blomstringen. Giv højere vibeæg en smule støtte. Planterne vil dø igen om efteråret, men løget vil overleve under jordens overflade. Nogle vibeæg skal bruge lidt speciel pleje før vinteren. Fritillary imperialis overlever vinteren lettere, hvis de er dækket af en bunke blade eller kompost. Fritillary persica skal faktisk tages op af jorden og plantes igen til efteråret. Og Fritillary meleagris naturaliseres nemt, så du kan blot lade dem stå uforstyrret i jorden og se dem vokse frem spontant alle slags steder året efter.

Interessante fakta om vibeæg

  • Fritillary imperialis (kejserkronen) var en af de første planter, som blev dyrket. Botanikeren Carolus Clusius plantede dem i Leiden helt tilbage i 1500-tallet.
  • Navnet “Kejserkrone” (Fritillary imperialis) refererer til formen på frøets bælg, der vender opad og danner en krone.
  • Fritillary meleagris (ternet lilje) vokser i naturen i våde overdrev og langs vandløb i Holland, men er på listen over truede plantearter.

202600-aangepast.jpg 90414-aangepast.jpg