Vil du gerne have en farvestrålende have? Nu kan du lave den selv!

Lav det efter din egen smag

Folk elsker at lave deres egne ting, uanset om de strikker, broderer eller laver keramik. Dette skyldes, at vi med god grund kan være stolte af ting, vi selv har lavet, og også fordi folk er mindre interesseret i massefremstillede ting i disse tider. Hvis du planter sommerløg i din have nu, kan du skabe din helt egen naturlige oase med blomster – præcis på den måde, som du selv synes er flottest. Bliver den flot plantet med blomster i mange forskellige farver, eller vil den blot få et fint og enkelt design med et begrænset antal farver? Det er helt op til dig.

206314_aangepast.jpg 206332_aangepast.jpg

Glæde lige fra starten

Når du sætter sommerløg, nyder du hele processen lige fra det tidspunkt, hvor du planter dem, og gennem hele deres blomstringsperiode. Faktisk begynder det allerede før, når du vælger de blomsterløg, du vil have. Derefter kommer det sjove, når de skal plantes, og til slut kommer den store finale, når du ser dem vokse og springe ud. Måske kan du lide at lave tingene sammen med andre. Hvis det er tilfældet, skal du invitere dine venner, dine børn eller andre familiemedlemmer, så I kan hjælpes ad. Om nogle år vil I huske det som et sjovt øjeblik og være stolte af jeres lille planteprojekt.

6602_aangepast.jpg

226133_(1) aangepast.jpg

Kom godt i gang

Hvad er det første skridt? Først skal du finde ud af, hvilke typer sommerløg der er smukke. Hvis du har brug for hjælp, kan du se på listen over de 18 mest kendte sommerløg. Oplysninger om, hvornår de blomstrer, og hvor høje de er, vises ud for hvert enkelt. Dette er nyttigt, når man skal vælge det bedste sted til at plante hver enkelt slags sommerløg. Når du har valgt den type, du vil have, skal du vælge de farver, du godt kunne tænke dig. Dahliaer, liljer, kallaer og gladiolusser fås i næsten alle tænkelige farver.

226281_aangepast.jpg

Plantning

Når du først har fået dine blomsterløg hjem, er det tid til at plante dem i haven. Sommerløg skal plantes, når det er forår. Det bedste tidspunkt at plante dem på er mellem marts og maj, når der ikke længere er risiko for frostvejr. Følg disse tre tin, når du planter blomsterløg. Så bliver du stolt, når du nyder synet af din blomstrende have.

Visual-IBULB-Zomer-zonder-pijltjes-transparant.png

Trin 1

Brug en planteske til at grave et hul i jorden. Sommerløg, knolde og udvækster skal plantes i en dybde, der svarer til det dobbelte af deres længde. Begonier og dahliaer er dog undtagelser. De bør plantes lige under jordoverfladen.

Trin 2

Plant små sommerløg cirka 10 cm fra hinanden. 12 cm er en god afstand for gladiolus, 25 cm er godt for begonier, 30 cm er godt for liljer, og 40 cm er godt for dahliaer. Anbring forsigtigt blomsterløgene i jorden uden at trykke på dem.

Trin 3

Dæk blomsterløgene med jord. Så snart sommerløgene er plantet, skal de have masser af vand, så rødderne kan vokse hurtigt. Hvis forårsvejret er tørt, er det en god idé at holde jorden i haven fugtig.

Tip! Anbring løgene i vand cirka en time før plantningen, så de kan opsuge det vand, de måske har mistet. Dette vil fremskynde rodprocessen og give en bedre start på væksten.