Vintergækker: også kaldet ‘de morgenfriske’

Håb

Vintergækker er de første blomster, der springer ud i haven. Selvom haven er dækket af sne, kan man se de første spirer allerede i januar, og derefter kan man se de snehvide blomster. Selvom det kan fornemmes, ved de færreste, at vintergækker symboliserer håb, nyt liv og udsigten til forår. De fortæller os, at der virkelig er forår på vej.

44773_aangepast.jpg 204285_aangepast.jpg

Galanthus

Vintergækker kaldes også for “de morgenfriske”, men det videnskabelige navn for deres gen er lidt mere indviklet: Galanthus. Navnet stammer fra det græske ord gala, som betyder “mælk”, og anthos, som betyder “blomst”. Der findes mere end 75 arter, men de to vigtigste er Galanthus nivalis og Galanthus elwesii.

217380_aangepast.jpg 219603_aangepast.jpg

223820_aangepast.jpg 223823_aangepast.jpg

Plantning

Hvad med dig? Vil du gerne nyde synet af de første blomster, der springer ud i haven? Så plant disse små skønheder nu. Små blomsterløg bør plantes i en dybde, der svarer til tre gange deres højde. De vokser også rigtig godt, hvor der er græs. Hvorfor ikke give din græsplæne lidt kulør, indtil den skal slås første gang?

Interessante fakta

  • En vintergæks blomster ser hvide ud, men faktisk er de farveløse. Hvis man klemmer et af deres blomsterblade, bliver det gennemsigtigt. Dette skyldes, at de små luftbobler, der reflekterer sollyset, forsvinder.
  • Vidste du, at vintergækker dufter ligesom honning? Duften skyldes insekter, der samler pollen fra blomsterne.
  • Vintergækker kan udvikle deres egen varme – helt op til 10 °C. Dette betyder, at sneen omkring blomsten smelter. Er det ikke smart?
  • Vintergækken er et godt blomsterløg til naturalisering. Den giver flere blomsterløg hvert år og dermed flere blomster.

217361_aangepast.jpg

27101_aangepast.jpg

217367_aangepast.jpg

217369_aangepast.jpg

217371_aangepast.jpg